Site icon Arena IT

Două planete care împart aceeași orbită? Este posibil

La 370 de ani lumină de noi se află o ciudățenie a naturii – două planete care împart aceeași orbită!

De ce ciudățenie? Pentru că, până acum, nu am mai găsit un asemenea sistem solar. Peste tot pe unde am găsit planete, fie că le-am văzut la noi în sistem, sau că le-au identificat oamenii de știință cu ajutorul telescoapelor performante, fiecare planetă avea un drum separat de celelalte din jur.

„În urmă cu două decenii, s-a prezis în teorie că perechi de planete cu masă similară pot împărți aceeași orbită în jurul stelei lor, așa-numitele planete troiene sau co-orbitale. Pentru prima dată, am găsit dovezi în favoarea acestei idei”, spune astrofizicianul Olga Balsalobre-Ruza de la Centrul de Astrobiologie din Spania.

Sistemul în care a fost făcută descoperirea este deja celebru: PDS-70. Aici am văzut, pentru prima dată, imagini directe nu doar cu una, ci cu două exoplanete în curs de formare, niște mici giganți gazoși numiți PDS-70b și PDS-70c. Tot aici, astronomii au găsit dovezi ale existenței unui disc de formare a unei luni în jurul uneia dintre proto-exoplanete, PDS-70c.

Acum, o privire mai atentă a scos la iveală dovezi că ceva – o pată mai slabă decât exoplaneta – împarte orbita lui PDS-70b. Calculele sugerează că, indiferent ce ar fi, are o masă de două ori mai mare decât cea a Lunii noastre.

Și, deși acea pată nu este dovedită a fi o planetă, cercetătorii sunt încântați de descoperirea sa.

Sursa: bigthink.com

Exit mobile version