Ar putea suna prea bine, dar este adevărat. Există o modalitate de a economisi o sumă mare de bani atunci când achiziționați software – prin cumpărarea unei licențe utilizate anterior. Conceptul există deja de câțiva ani, dar mulți oameni încă nu au auzit despre asta. Deci, ce anume este software-ul utilizat anterior sau folosit?
Software-ul „folosit” (denumit uneori „second-hand”) înseamnă o licență care nu mai este necesară proprietarului. Proprietarii sunt, de obicei, companii care au ieșit din afaceri sau doresc să treacă la alt software. Aceste licențe (acum redundante) sunt răscumpărate și oferite în magazine electronice care se specializează în vânzarea de software folosit.
„Cel mai important aspect referitor la software-ul folosit este că nu-și pierde calitatea în timp. Nu este ca atunci când cumperi o mașină care are nevoie de reparații, licențele software rămân aceleași, indiferent dacă au fost folosite înainte sau nu „, declară Jakub Šulák, CEO al companiei Software Deals, care oferă software folosit pe 10 piețe europene, inclusiv România.
„Prin achiziționarea de software utilizat anterior puteți reduce mult costurile, deoarece licențele sunt vândute la prețuri mult mai mici decât software-ul complet nou. Produsele sunt potrivite atât pentru consumatorii obișnuiți, cât și pentru companii, astfel încât practic oricine poate folosi această oportunitate „, explică în continuare Šulák.
Conceptul sună foarte bine, dar este legal?
Răspunsul este simplu – da, este legal. În anul 2012, Curtea Europeană de Justiție a decis în cazul UsedSoft GmbH / Oracle International Corp. că un autor de software nu se poate opune revânzării licențelor sale „utilizate” și că dreptul exclusiv de a distribui o copie a unui program de calculator este epuizat la prima vânzare. Această hotărâre a creat un cadru juridic pentru întreaga Uniune Europeană, ceea ce înseamnă că este aplicat în toate statele membre (inclusiv în România). Licențele trebuie să provină din Uniunea Europeană, totuși, în caz contrar, nu este posibil să o revindeți legal.
Feriți-vă de vânzătorii falși
Pe măsură ce piața software-ului utilizat a fost dezvoltată, unele companii au început să ofere licențe false, iar cumpărătorii potențiali au început să le achiziționeze pe portaluri de licitație sau pe pagini de internet specializate. Jakub Šulák, de la Software Deals, face comentarii cu privire la această problemă: „Uneori obținem propuneri pentru a achiziționa licențe ieftine, dar furnizorul poate fi ușor controlat. De obicei, lipsa dorinței de a furniza o declarație a vânzătorului sau garanții oficiale indică faptul că licențele sunt cel mai probabil ilegale și contrafăcute.”
Din acest motiv, ar trebui să cumpărați licențe numai din surse verificate. Verificați întotdeauna adresa firmei, recenziile clienților și dacă acea compania oferă garanții legale. Dacă totul se verifică, nu există niciun motiv să vă faceți griji cu privire la achiziția dvs.
Nu ratați: Economisiți și mai mult cu reducerile de Black Friday!
Compania Software Deals oferă acum produse selectate cu până la 20% reducere.
Obțineți produse Windows sau Office (sau ambele în pachet), pentru acasă sau pentru afacerea dvs., la prețuri care pornesc de la 205 LEI.
Vedeți toate reducerile aici: www.software-deals.ro/blackfriday2018
Ofertele Black Friday sunt valabile până la data de 2 decembrie 2018.