Site icon Arena IT

Elon Musk invitat în Rusia

SpaceX owner and Tesla CEO Elon Musk arrives on the red carpet for the Axel Springer Awards ceremony, in Berlin, on December 1, 2020.,Image: 572858664, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Elon Musk este un personaj aparte în lumea științei și a businessului. Indiferent dacă vorbim despre PayPal, Tesla sau Space X, poveștile de succes îl înconjoară. Drept urmare, nu este deloc de mirare că lumea încearcă să se afișeze cu el.

Unul dintre cei mai insistenți ”urmăritori” ai americanului născut în Africa de Sud este directorul Roscosmos – Dimitry Rogozin. Liderul programului spațial al Rusiei este disperat să îl găzduiască pe magnat. În mai multe rânduri, acesta l-a invitat pe fondatorul SpaceX în Kazahstan, pentru lansarea pe 5 octombrie a navei spațiale Soyuz MS-19, care transportă trei ruși la Stația Spațială Internațională.Îl respectăm ca un organizator al industriei spațiale și ca un inventator căruia nu îi este frică să-și asume riscuri. Musk este binevenit să fie oaspete al familiei mele și să discute despre explorarea universului, a vieții extraterestre și a modului în care putem folosi spațiul pentru a păstra viața pe Pământ. (directorul Roscosmos – Dimitry Rogozin)

Pe Twitter, acolo unde postează în mod constant, Elon Musk nu și-a asumat vreo promisiune, dar este mai degrabă de crezut că nu va ajunge acolo. Deși are obiceiul ca programul lui să fie haotic și impredictibil, americanul nu pare interesat de o vizită în Rusia. Și probabil că nu va bea ceai cu Dmitry Rogozin. Dar merită totuși să încercăm să înțelegem motivațiile lui Rogozin pentru a ajunge la Musk în acest fel.

Șeful agenției spațiale rusești a avut o relație de tipul love/hate cu cel care deține Space X. Deși îi admiră succesul și realizările, nu poate trece cu vederea că veniturile Roscosmos s-au diminuat cu aproximativ 400 milioane de dolari, datorită faptului că transportul astronauților americani pe Stația Spațială Internațională este realizat acum de Crew Dragon a lui Musk. Anterior, contractul NASA era cu agenția rusă, fapt care genera fonduri generoase și garantate pentru ruși. Rogozin a reacționat la succesul SpaceX cu invidie, dar jignindu-l pe Musk, spunând că inginerii companiei sunt prea blânzi, sau rachetele și navele lor spațiale nu sunt suficient de sigure pentru ca cosmonauții ruși să călătorească.

Cu toate acestea, aura lui Elon Musk este puternică, iar Roscosmos și, mai ales, directorul acesteia, ar vrea să beneficieze de pe urma celebrității și vizibilității acestuia. Chiar dacă invitația la un ceai ne duce cu gândul la otrăvirea lui Alexander Litvinenko, fost ofițer KGB care în 2000 a fugit în Regatul Unit după ce a criticat ascensiunea lui Vladimir Putin la putere. La șase ani după ce a părăsit Rusia, Litvinenko a fost otrăvit prin consumul de ceai cu poloniu. El a murit trei săptămâni mai târziu, iar serviciile de informații occidentale au ajuns la concluzia că otrăvirea a fost efectuată de agenți ruși care acționau sub aprobarea lui Putin.

Este probabil la fel de important pentru Rogozin, dacă nu chiar mai mult, să-l atragă pe Musk la viitoarea lansare Soyuz. Acest lucru se datorează faptului că Rogozin și Roscosmos au mizat foarte mult pe acest zbor, care va fi comandat de cosmonautul Anton Shkaplerov și va transporta alți doi pasageri: Yulia Peresild și regizorul de film Klim Shipenko. Actrița și regizorul vor petrece aproximativ 10 zile la bordul Stației Spațiale Internaționale filmând un film numit Provocarea.

Pentru o agenție guvernamentală care pierde mai nou bani, în plină criză sanitară și economică a Rusiei, finanțarea unui film pare o utopie. Doar că în aprilie anul acesta s-au împlinit 60 de ani de la primul zbor spațial istoric al lui Yuri Gagarin, eroul sovietic. Iar Rogozin este disperat să poată arăta lumii o nouă minune rusească, sub oblăduirea lui.

Nu știu câți dintre voi știți povestea din spatele accidentului de la centrala nucleară de la Cernobîl, dar măcar serialul de pe HBO Go îl puteți urmări. Este acolo un personaj, caracteristic pentru regimurile comuniste, dar nu numai, și anume șeful echipei care realizează testele de la reactor, cele care au generat tragedia. Omul ăla e interesat doar să facă norma ca să se poată lăuda la centru. Cam la fel mi se pare și acest Dimitry Rogozin.

Sursa: arstechnica.com

Exit mobile version