Site icon Arena IT

Escherichia coli evolueaza

Escherichia coli este o bacterie ubicuitara in intestinul gros al mamiferelor, intre care si omul, facand parte din flora normala locala. Insa cateva tulpini sunt periculoase, putand determina intoxicatii alimentare in caz de contaminare.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Michigan, SUA, au dorit sa investigheze teoria evolutiei, si si-au ales ca substrat tocmai aceste bacterii. Ei au folosit o singura bacterie, pe care au multiplicat-o, dand nastere la 12 populatii principale.

Si s-au observat aproximativ 44000 generatii ale acestor populatii, evaluandu-se schimbarile in randul fiecarora. Si dintre mutatiile relativ normale, minore si de asteptat, pe la generatia 31500 s-a intamplat ceva neanticipat: Escherichia coli si-a dezvoltat o gena noua.

Aceasta gena permite bacteriei sa metabolizeze citratul pe post de substrat energetic. Faptul in sine este extraordinar pentru ca una dintre caracteristicile Escherichiei coli ca specie era imposibilitatea de a metaboliza citratul. Deci Escherichia coli a evoluat intr-un mod cat se poate de clar. Mai mult, indivizii cu noua gena sunt si mai adaptati mediului, eliminandu-si rudele neevoluate din competitia pentru supravietuire.

Momentan cercetatorii incearca sa determine exact care este cauza primordiala a acestei evolutii.

Exit mobile version