Creșterea prețurilor plăcilor video din ultima perioadă atrage tot mai multe persoane rău intenționate în piață. Dacă inițial eram deranjați de bișnițari, care epuizau instant stocurile de GPU-uri și căutau să le vândă cât mai scump, acum se pare că avem de-a face cu un pericol și mai mare – plăcile video contrafăcute. Iar această fraudă nu implică modele low-end, cum se întâmpla până acum pe unele magazinele chinezești, ci modele high-end, cum ar fi RTX 4090.
Și mai grav, plăcile contrafăcute au fost fabricate cu o deosebită atenție la detalii, astfel că utilizatorii fără cunoștințe tehnice avansate nu le pot distinge de cele originale. Pe lângă alterarea VBIOS-ului, care are scopul de a păcăli driverele, GPU-Z și alte metode de diagnostic, escrocii din China au dus frauda într-o zonă și mai extremă, mult mai greu de depistat. Mai exact, aceștia folosesc die-uri GA102, provenite de pe RTX 3090 Ti, RTX 3090 și RTX 3080 Ti, le trec printr-un proces de lapping și le ștanțează cu detaliile specifice RTX 4090. Astfel, chiar și cu dezasamblarea plăcilor, acestea pot fi foarte greu de distins de cele originale, mai ales că sunt folosite PCB-uri și radiatoare provenite de pe plăci video originale, cel mai probabil din dezmembrări.
another fake 4090 that used a 3090 die
lapped the die then remark it as 4090 ad102
the mlcc surrounding the die are the layout that 3090 uses, or just check the location of the dots at cornershttps://t.co/W2KPJ3ZHUK https://t.co/omimu79x78 pic.twitter.com/VR8Cl6d0C6— UNIKO’s Hardware (@unikoshardware) March 25, 2025
Momentan, GPU-urile fake au fost depistate doar în China și în cantități destul de limitate, însă cred că e doar o chestiune de timp până ce vor fi distribuite la nivel global. Ce le dă de gol e prețul, care, conform persoanei care a demascat întreaga operațiune, este de doar aproximativ 530 de dolari. Bineînțeles, o testare mai amănunțită, în jocuri sau în aplicații de benchmarking, demaschează imediat escrocheria, performanțele fiind mult mai slabe decât ale unui RTX 4090 legitim.
Acestea fiind spuse, dacă în următoarea perioadă găsiți pe eBay și Aliexpress plăci video high-end la prețuri suspect de mici, atunci cel mai probabil e vorba de un produs cu probleme sau contrafăcut. Atenție sporită ar trebui să aveți și pe OLX și alte platforme de vânzări locale – nu cumpărați plăci video second hand decât cu probă la fața locului și comparați mereu scorurile din benchmark-uri cu cele de referință pentru modelul testat.
Via Tom’s Hardware
Lasa un comentariu!