Scopul acestei modificari este de a se scapa de spagi si examene aranjate, inasprind conditiile pentru cei ce nu se oboseau sa mai invete. Totodata, rezultatele vor fi aflate pe loc, si va scadea numarul de candidati care sustin examenul in acelasi timp, compensator crescand numarul de serii. Acest proiect a fost testat din vara trecuta in doua centre din Ploiesti si Constanta.
Examenul (la categoria B) va consta tot din obisnuitele 26 de intrebari, rezolvabile in 30 de minute, insa acum prezentate pe monitorul unui PC, si alese aleator de program. Monitorul va fi un touch screen, pentru a usura si accelera procedura.
Intrebarile au tot trei variante de raspuns, insa acum se poate reveni asupra unui raspuns gresit (insa doar inainte de a se trimite intrebarea la validare). Si nu mai exista intrebari albe (fara nici un raspuns corect). Testul este demarat dupa ce este scanat un cod de bare primit de candidat la inscriere (cand i se face acestuia si o poza). Si pentru acomodare sunt intai prezentate, ca model, trei intrebari fara importanta.
O camera montata pe monitor va face trei poze pe parcursul examenului, pentru a verifica identitatea acestuia (comparativ cu poza de la inscriere). Aceste poze vor ramane in baza de date pentru un an dupa data examenului.
Daca se gresesc cinci raspunsuri, candidatul este anuntat ca a fost respins, testul intrerupandu-se. Dupa o luna de examen pe calculator, din cei aproximativ 13200 candidati, doar 3700 au trecut de proba teoretica. Asta reprezinta 28%, ceea ce e foarte putin fata de media de 53% inregistrata la examenul pe hartie.
