În prima jumătate a anului 2023, piața de comunicații din România a înregistrat o creștere spectaculoasă în ceea ce privește adoptarea tehnologiei 5G și a conexiunilor Gigabit de internet fix, conform raportului emis de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Numărul total de conexiuni de internet fix a atins cifra de 6,5 milioane, înregistrând o creștere de 2%. Aproximativ 91% dintre aceste conexiuni permit viteze de peste 100 Mbps, iar 29% (1,9 milioane) au atins pragul de 1 Gbps, în creștere cu 10%. Traficul mediu lunar a ajuns la 80 GB per locuitor, cu o creștere de 11%.
Raportul indică o diferență semnificativă între mediul urban și cel rural, cu o rată de penetrare la 100 de gospodării de 84% în mediul urban și 71% în mediul rural. RCS&RDS domină piața cu o cotă de 69%, urmat de grupul Orange cu 18% și Vodafone cu 11%.
Numărul total de conexiuni active de internet mobil a rămas constant, dar se remarcă o creștere impresionantă în ceea ce privește conexiunile 5G, care s-au dublat în prima jumătate a anului, depășind 1,5 milioane. 75% dintre conexiunile active permit tehnologiile 4G și/sau 5G.
Traficul mediu lunar a fost de 9,2 GB per locuitor, în timp ce grupul Orange domină piața cu o cotă de 38%, urmat de RCS&RDS cu 26% și Vodafone cu 24%.
Se înregistrează 23,4 milioane de cartele SIM active, dintre care 66% sunt pe bază de abonament. Cartelele SIM preplătite înregistrează o scădere cu 7%, în timp ce traficul total de voce a înregistrat o scădere de 3%.
În funcție de numărul de cartele SIM active, grupul Orange domină cu o cotă de piață de 36%, urmat de Vodafone cu 28%, iar RCS&RDS cu 23%.
Numărul abonaților la servicii TV rămâne la 7,8 milioane, iar serviciile de retransmisie prin cablu câștigă teren în defavoarea serviciilor prin satelit/DTH. În funcție de numărul total de abonați, RCS&RDS deține o cotă de piață de 71%, grupul Orange 15%, Vodafone 10%.
Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o ușoară scădere de 2,3%, ajungând la peste 8,3 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro). Grupul Orange domină și în această categorie, cu o cotă de piață de 39%, urmat de RCS&RDS cu 25% și Vodafone cu 24%.
Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru semestrul I 2023 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligatia de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 si este disponibil aici.
Cred ca de-aia face alin bube de fapt, de la cresterile 5G.
„În prima jumătate a anului 2023, piața de comunicații din România a înregistrat o creștere spectaculoasă în ceea ce privește adoptarea tehnologiei 5G ” … cand pornesti de la 0% orice crestere initiala e spectaculoasa. …. Nu contest avantajele benzii 5G si utilitatea ei. As vrea doar sa ii vad pe operatori mai implicati in cresterea acoperirii si in imbunatatirea calitatii calitatii serviciilor oferite in aria acoperita. Degeaba iei ochii cu noutati daca nu lucrezi si la partea din spate (ma refer la partea de 3G/4G) . Deja incepe sa se vorbeasca ca se va renunta la 2G. Sunt curios cat va ramane acoperirea reala in momentul ala. Ca in afara oraselor sunt inca multe zone in care 3G/4G e un vis umed (si aici nu ma refer la vai unde pica copacii pe tine).
Sper ca nu sunt si la noi cresterile ca in Grecia, unde chiar si in varful muntelui aveai 5G, pentru ca de fapt 4G era livrat ca fiind 5G peste tot.
vrajeli cu numele pana acum. eu l-am restrictionat sa nu mai treaca pe 5G ca imi mergea mai prost decat 4G. am net fara vreo limitare, dar 5G e varza aici.
sa vedem insa si cresterea frecventelor bolilor cand vine 5geul adevarat. sa fure mai repede de la chinezi ca ne prinde 2030 tot cu 4G.