Astronomii care explorează universul îndepărtat cu telescopul spațial James Webb, cel mai puternic instrument al NASA, au descoperit o clasă de galaxii care îi pune în dificultate pe cercetători.
Aceste galaxii, denumite Punctele Roșii Mici, sunt compacte și extrem de roșii, vizibile doar în decursul unei perioade de aproximativ un miliard de ani din istoria cosmică. Fenomenul intrigant este că aceste galaxii par să se comporte ca „maeștri ai deghizării”, asemănându-se cu diferite obiecte astrofizice, ceea ce face dificilă clasificarea lor.
Analizând primele imagini capturate de telescopul James Webb, astronomii au identificat sute de astfel de galaxii care par fie extrem de dense, conținând un număr mare de stele, fie găzduind o gaură neagră supermasivă în centrul lor. Deși Punctele Roșii Mici au o dimensiune de aproximativ 2% din raza galaxiei noastre, Calea Lactee, ele pot fi fie foarte masive, fie găzduiesc găuri negre cu o masă disproporționată în raport cu dimensiunile lor.
Până în prezent, cercetările au condus la două teorii principale. Prima sugerează că aceste galaxii sunt extrem de dense, conținând miliarde de stele, creând astfel cele mai dense medii stelare din univers. A doua teorie indică faptul că multe dintre Punctele Roșii Mici ar putea adăposti găuri negre supermasive, care nu emit însă raze X, așa cum ar fi de așteptat.
Aceste descoperiri continuă să provoace comunitatea științifică, care folosește atât telescopul Webb, cât și alte telescoape cu raze X pentru a încerca să deslușească natura acestor galaxii misterioase