Se pare ca un nou scandal chipgate este pe cale sa inceapa. Si asta dupa ce in trecut s-a dovedit ca unele modele de iPhone 6S cu procesor fabricat de Samsung sunt mai slabe fata de cele cu procesor produs de TSMC. La fel se intampla si acum, cand Galaxy S7 este livrat cu doua platforme diferite, dar cu performante nu tocmai asemanatoare.
Multi ati putea crede ca varianta cu Exynos 8890, deci cea produsa chiar de ei, este cea mai buna. Se pare ca nu este chiar asa, cateva teste demonstrand contrariul. De fapt, se poate vedea ca platforma Exynos 8890 este mai slaba decat Snapdragon 820 chiar si in AnTuTu. Clasamentul este aici.
Deci avem doua modele de Galaxy S7 si S7 Edge: Qualcomm Snapdragon 820 vs Samsung Exynos 8890. GPU-urile sunt si ele diferite, Adreno 530 vs Mali-T880 MP12. De asemenea, ambele platforme sunt realizate in acelasi proces tehnologic de 14 nm FinFET la Samsung, insa cu mici schimbari la core-uri.
Si cu toate astea, Exynos-ul este cu 5% mai slab decat S820 la CPU, iar GPU-ul cu 30% mai slab. Insa nu va impacientati. Sunt doar niste teste sintetice, iar in viata reala nu se va vedea diferenta aproape deloc. Dar este ciudat cum propria ta platforma pe care o integrezi in propriul tau telefon, sa fie mai slaba decat concurenta. Mai ales ca tot tu esti responsabil de procesul de fabricatie.
E si nu e ciudat. Qualcomm are mai mare experienta in platforme mobile decat Samsung. Deci nu e greu de intelesc cum un custom core dezvoltat de ei (Kryo din S820) este mai bun decat unul creat de Samsung (Mongoose M1 din 8890). La GPU la fel.
Data trecuta situatia a fost alta (Exynos 7420 vs Snapdragon 810) pentru ca ambele erau quad A57 + quad A53, dar Samsung avea avantajul unui proces tehnologic mai mic, de 14 nm FinFET, deci si chip-uri mai mici si mai reci, care permiteau frecvente mai mari.
Nu este de mirare ca acest site se ia dupa titluri de tabloide si nu fac un efort sa inteleaga stirea pe ca o prezinta.
AnTuTu este un test tampit in special dupa ultimul update si nu este capabil sa dea un rezultata realist.
In primul rand testul nu produce un scor echilibrat in functie de caracteristicile unui SOC astfel 2 SOC-uri identice doar ca unul are 2 nuclee in pus vor scoate acelasi rezultat. De ce daca unul are mai multe nuclee? AnTuTu este un benchmark nu un joc de PC care nu este in stare sa foloseasca mai mult de 2 nuclee.
Un test mai realist este 3DMark care stie sa balanseze puterea procesoarelor cu cea a GPU-ului.
Benchmark-ul nu e facut ca sa scoata numerele cele mai mari posibile ale unui SOC in conditiile cele mai ideale, ci sa reflecte cat mai bine experienta pe care un utilizator obisnuit o poate simti. Testul single thread este unul foarte important intrucat multe aplicatii nu stiu sa scaleze pe mai multe threaduri, caz in care un SOC cu doua nuclee performante poate oferi in anumite cazuri o experienta mai buna ca unul cu 20 nuclee mai slabe.
„bai nene”, suntem in 2016, de ce inca ne chinuim software cu un singur nucleu?
pana in secolul 22 ne revenim?
Mariuse, sa lasam abureala. Android este un SOC mai flexibil decat iOS si de exemplu cand vine vorba de browsere stie sa foloseasca si pana la 8 nuclee, de aceea din testele care le-am vazut modelul de S7 cu Exynos se comporta parca mai bine cand vine vorba de navigare pe net.
De asemenea diferenta in single core intre versiunea Exynos si Snapdragon este mica si nu are impact direct asupa performantei totale sau a fluiditatii sistemului de operare. Un benchmark trebuie sa reflecte performanta maxima care o poate furniza un SOC pentru ca nu are cum sa testeze „experienta pe care o simti”, asta este o chestie subiectiva. Dupa ultimul update in AnTuTu brusc performanta GPU-ului are o pondere mai mare si brusc aifoanele se trezesc cu performanta in plus. Este ceva absurd. De asemenea este absurd ca un SOC care are 2 nuclee in plus sa nu scoata un scor mai mare decat acelasi SOC cu 2 nuclee in minus. Dupa cum am spus Android nu este ca iOS si poate utiliza mai mult de 2-4 nuclee chiar si la nivel de OS(de exemplu ruleaza serviciul de update si inca 2 aplicatii in background plus aplicatia in care te afli, Android va distribui workflow-ul pe mai mult de 4 nuclee).
si care ma rog sunt acele 2 SOC`uri? din cate vad sd 810 si 808,care are exact 2 nuclee in minus,e lasat bine in urma.
si iphone`urile nu s`au trezit cu performanta in plus din ultimul update.antutu 6 e in sfarsit cross-platform,si aceste rezultate le puteai vedea inca de anul trecut
http://www.antutu.com/en/view.shtml?id=8184
”Android este un SOC mai flexibil decat iOS si de exemplu cand vine vorba de browsere stie sa foloseasca si pana la 8 nuclee, de aceea din testele care le-am vazut modelul de S7 cu Exynos se comporta parca mai bine cand vine vorba de navigare pe net”
stai putin ca nu te urmaresc. ce treaba are android cu iOS si faptul ca in browsere stie sa foloseasca 8 nuclee?sau sti un device ios cu 8 nuclee de care nu stie nimeni?sau te referi la s7 exynos vs s7 820?antunci ce cauta iOS in acest context?
oricum e bine ca ai pomenit de iOS si faptul ca android stie sa foloseasca 8 nuclee in browsing. pentru ca imi confirma faptul ca acele 8 nuclee sunt efectiv inutile. trebuie sa treaca cateva generatii de SOC`uri(mai bine zis telefoane) pana ca android sa ajunga din urma modelul curent iphone 6s(cu 2 nuclee) la viteza de browsing
Pai nene la ce iti trebe quadcore pa telefon? Faci geyming….