Dar se pare ca lucrurile urmeaza sa se schimbe. Pentru ca Google s-a ales cu un sistem de operare foarte fragmentat si balonat. Fiecare producator personalizeaza mai mult sau mai putin Android-ul, il incarca de aplicatii, ii schimba interfata nativa, si ii pune la dispozitie hardware diferit. Iar update-urile trebuie sa le treaca tot lor prin mana.
Drept urmare isi va restrictiona putin sistemul de operare. Si oficiali de la Google vor superviza pe viitor orice modificare mai mare adusa acestuia, conform unei clauze deja prezenta in contractele de parteneriat. HTC deja le permite clientilor lor folosirea unui Android nativ, simplu, cum a fost proiectat de Google, sau a unei variante personalizate, cu interfata Sense.
Poate si alti producatori vor fi nevoiti sa adopte practici similare in scurt timp. Sau vom ajunge intr-un final la un model deschis de comercializare a smartphone-urilor. Prin care vom cumpara numai terminalul, dupa care vom instala sistemul de operare dorit, gratuit sau contra cost, dupa cum a fost acesta proiectat.