Probabil multi dintre noi au observat ca exista anumite filtre atunci cant iti faci un cont pe unele site-uri cum ar fi Yahoo, Facebook, Twitter sau chiar Google. De obicei, aceste filtre nu le permit copiilor sub 13 ani sa isi creeze un cont. Sunt mai multe motive, dar cel mai important este siguranta celor mici in mediul virtual.
Americanii lucreaza la o noua versiune a YouTube-ului, prin care copiii sa aiba acces la acesta, dar se lucreaza si la anumite functii suplimentare, prin care parintii sa vada si sa poata controla activitatea copiilor.
Desi si alte companii din domeniul Internet-ului nu isi ofera in mod teoretic serviciile pentru persoanele sub 13 ani, stim cu totii ca acest lucru nu este respectat, pentru ca marile corporatii nu pot verifica varsta reala a utilizatorilor si tocmai din acest lucru mare parte din copii au deja conturi pe cele mai multe retele de socializare.
Companiile americane se lovesc de o lege americana privind protejarea datelor online despre copii (Children’s Online Privacy Protetion Act). COOPPA, asa cum mai este numita, obliga companiile din domeniul Internet-ului sa aiba permisiunea unui parinte inainte de a stoca informatii despre copii.
Google a lansat aceasta initiativa ca o replica la Facebook, care a lansat in luna iunie o aplicatie ce permite copiilor cu varste sub 13 ani sa-si faca un cont daca unul din parinti este si el membru al retelei de socializare, compania verificand identitatea parintelui care va urmari activitatea online a copilului.
Voua cum vi se pare acesasta initiativa?
Mi se pare un cretinism sa dai voie copiilor sa aiba cont de faisbuc.
Si mai mare cretinism mi se pare ca parintii sunt de acord cu asa ceva.
Provocare pentru comentatori. Daca ai posibilitatetea sa-i dai unui copil informatie limitata care este si buna din punctul de vedere al parintelui, in realitate nu este, cati dintre voi credeti ca este bine?Il puneti sa deseneze pe tableta sau alt divace ii puneti anumite desene etc. Cati dintre voi credeti ca este mai bine sa-l lasati sa vada ce vrea aratundui calea sau cararile bune? este mai usor sa-i zici stai jos decat sa-i areti ce poate castiga in timp
Majoritatea adulţilor n-au destul discernământ şi/sau responsabilitate pe internet. De-aia se răspândesc toate mizeriile atât de uşor (malware, informaţii „şocante”, înşelătorii online şi altele). Acum dă-le pe mână copiilor internetul… şi nu vei face decât să produci adulţi dependenţi de internet şi, în mare parte, cu o lipsă şi mai acută de responsabilitate sau discernământ.
Nu totul e rău, nu totul e bun. Internetul abundă în lucruri inutile, care ne fac să pierdem ore în faţa calculatoarelor dacă nu ne străduim să ne temperăm pofta de conţinut digital şi să nu uităm de „lumea reală”. Însă sunt destul de puţine lucruri cu adevărat bune, care să fie centralizate nepărtinitor (ţineţi cont de cuvântul ăsta) de orice entitate comercială. Şi n-o spun cu blam, ci doar ca pe un fapt. E destul să avem una sau mai multe mărci preferate şi e extrem de uşor să fim părtinitori.
Realizarea unui internet/YouTube al copiilor e o utopie pentru că vânzătorii vor să-şi plaseze produsele şi proprietarii de saituri vor să facă bani din prezenţa lor pe internet, fie direct, fie indirect. Văd ce informaţii circulă între copii pe facebook şi m-ar mira să nu circule şi tot felul de ciudăţenii/mizerii prin intermediul conturilor YouTube.
Internetul e o junglă, aşa că n-ar trebui să-i lăsăm cu atâta lejeritate pe copii pe internet. Pentru părţile bune şi foarte bune ale internetului ar trebui să-şi facă părinţii timp să stea cu copiii şi să se distreze sau să se informeze/educe online. Dar cu atenţie, nu mult, ca să nu inducă de la fragedă vârstă dependenţa de internet.