Incet incet tranzistorii din siliciu se apropie tot mai mult de limita tehnologica a miniaturizarii. Cum aceasta problema a fost sesizata de ceva vreme, s-au tot cautat alternative. Initial s-a observat ca folosirea apei va permite impingerea si mai mult a tehnologiei pe siliciu, dar limita ramane.
Insa ultima descoperire in domeniu se pare ca va elimina orice grija: grafenul. Acesta este o substanta similara cu grafitul, mai exact una dintre foitele ce formeaza reteaua atomica a grafitului (grafitul este alcatuit din foi plane de atomi de carbon legati covalent intre ei; din loc in loc, foitele sunt si ele legate, tot prin legaturi covalente intre atomii de carbon componenti). Si pentru ca aceste foite de grafen au un singur strat de atomi de carbon, permit dimensiuni ale tranzistorilor extraordinar de mici.
Conform cercetatorilor de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, care in ultimii doi ani s-au jucat putin cu grafenul, un astfel de tranzistor ar avea o grosime de un atom, si o suprafata de aproximativ 50*50 atomi. Totusi nu va asteptati sa vedeti tranzistori din grafen in urmatorii ani. Cercetatorii estimeaza anul 2025 ca inceputul accesibilitatii la scara larga a acestei tehnologii. Pana atunci siliciul ar trebui sa fie suficient.