Site icon Arena IT

HP lucreaza la o noua arhitectura computationala

Conform oficialilor de la HP, in curand o sa fim coplesiti de date. Iar actualele si viitoarele sisteme de calcul, in special la nivel de server si supercomputer, vor fi insuficiente pentru a le stoca si procesa in mod rapid si eficient. Iar pentru a face fata, va fi nevoie de o arhitectura computationala noua, regandita. O revolutie in domeniu.

Asta este misiunea autoasumata de HP. Si din moment ce ne vorbeste despre ea, e clar ca inginerii lor s-au apucat de treaba. Ei au proiectat-o deja, si spera ca in cativa ani (neclarificand exact cati) sa o aduca pe piata. Din pacate au denumit-o destul de neinspirat The Machine (Masinaria).

Iar in centrul ei se regaseste memristorul, componenta electronica definitivata de HP in ultimii ani, cu un potential urias, dar care pana acum nu a reusit sa-si gaseasca nicio aplicatie practica. Insa in viitorul imaginat la HP memristorul este cheia. Pentru ca The Machine ar avea o cantitate mai mare sau mai mica de astfel de componente, ce ar servi ca memorie atat de stocare cat si de lucru, pentru o serie de procesoare ultra specializate.

Procesoarele ar fi asezate toate in jurul unitatii de memristori, pentru a avea acces la intreaga sa capacitate. Iar conectivitatea, si ea extrem de importanta, ar fi pe baza de fotoni, pentru a permite viteze de transfer de pana la 6 TB/sec.

Bineinteles, totul ar avea nevoie si de un sistem de operare complet nou. Si la el se lucreaza, pe trei cai: prima este plecata de la zero, a doua are la baza un kernel de Linux, iar a treia pleaca de la Google Android. Adica la HP nu se stie inca sigur care va fi mai potrivit. Putina compatibilitate cu orice exista pe piata ar fi totusi binevenita.

Iar in reteta The Machine vor putea fi realizate sisteme de sase ori mai puternice decat ce avem acum pe piata, care in acelasi timp ar consuma numai 20% din necesarul electric. Si o astfel de arhitectura ar putea fi folosita pe orice fel de dispozitiv, de la smartphone pana la supercomputer. Si numai pe telefon am putea avea 100 de TB.

Totusi o astfel de misiune este un pic cam mare pentru HP. Adica sa schimbe ei toata industra IT&C, de la hardware la software… cam greu. Poate daca se uneau zece cele mai mari companii din domeniu, mai aveau sanse. Desi si atunci ar fi fost in minoritate. Dar asa doar HP, sa existe intr-un monopol absolut, cine o sa-i accepte. Si nu cred ca ar fi in stare sa ofere aceasta noua si minunata tehnologie la un pret competitiv, daramite subversiv. Ca sa castige la capitolul clienti. Doar vedem ce preturi are cerneala la ei…

Exit mobile version