Site icon Arena IT

Huawei FreeBuds Pro 2 – poate cele mai bune căști true wireless cu ANC de pe piață

După embargoul impus de Statele Unite pentru smartphone-urile Huawei, producătorul chinez și-a schimbat strategia, iar acum insistă tot mai mult pe dispozitive wearable. Huawei avea deja o reputație foarte bună printre consumatori și a profitat din plin de asta, inundând piața cu o sumedenie de modele de smartwatch-uri, brățări inteligente și căști true wireless. Astfel, a reușit să câștige o cotă de piață importantă și la noi în țară, căștile și restul purtabilelor Huawei fiind deja în topul vânzărilor la mai toate magazinele locale. Deși vinde cel mai mult pe segmentele entry și de mijloc, Huawei acordă o deosebită importanță și segmentului high-end. Fie că vorbim de ceasuri inteligente, căști sau ultrabook-uri, producătorul inovează și vine mai mereu cu noutăți interesante pentru entuziaști, iar ultima apariție nu face excepție.

Lansate în urmă cu doar câteva săptămâni, căștile true wireless FreeBuds Pro 2 au băgat deja spaima în producătorii consacrați de echipamente audio, având specificații și funcționalități comparabile cu cele ale AirPods Pro, Samsung Galaxy Buds Pro și Sony WF-1000XM4. Sunt dezvoltate în colaborare cu Devialet, un renumit producător francez de sisteme audio, și oferă mai toate dotările pe care te-ai aștepta să le vezi la o pereche de căști true wireless premium: dual drivers cu răspuns în frecvență de 14 – 48k Hz, ANC de până la 47 dB susținut de 3 microfoane, convorbiri clare, suport multi-device și compatibilitate cu Android și iOS.

Specificații:

Dimensiuni
Earbuds
Lungime: 29,1 mm
Lățime: 21,8 mm
Înălțime: 23,7 mm
Greutate: 6,1 grame ± 0,2 g
Carcasă de încărcare
Lungime: 67,9 mm
Lățime: 24,5 mm
Înălțime: 47,5 mm
Greutate: 52 grame ± 1 g
Drivers
11 mm dynamic driver + planar diaphragm driver
Rezistență la lichide și praf
IP54 (doar pentru earbuds)
Microfoane
Array cu 4 microfoane pe fiecare earbud
Funcționalități
Active noise cancellation (până la 47 dB)
Touch controls
Egalizator personalizabil prin aplicația Huawei AI Life
Conectivitate
Bluetooth 5.2
Autonomie
Capacitate baterie:
Earbud: 55 mAh
Carcasă de încărcare: 580 mAh
Autonomie
6,5 ore de audio playback cu o singură încărcare și ANC dezactivat
4 ore de audio playback cu o singură încărcare și ANC activat
30 de ore de audio playback cu carcasa de încărcare și ANC dezactivat
18 ore de audio playback cu carcasa de încărcare și ANC activat
Încărcare prin USB Type-C și wireless Qi
Culori
Silver Blue, Silver Frost, Ceramic White

Accesorii

Pe lângă căști și case-ul de încărcare, în pachet mai găsim un cablu USB Type-C, trei seturi de adaptoare auriculare (dimensiuni S, M și L), un ghid de utilizare sumar și un warranty card.

Construcție și design

Cea de-a doua generație de FreeBuds Pro de la Huawei nu aduce prea mari schimbări în materie de design. În continuare, case-ul și earbuds-urile se asemănă izbitor de mult cu Airpods Pro și au un aspect premium, cu deosebită atenție la detalii.

Carcasa este compactă, vine cu o balama solidă și se încarcă prin USB Type-C sau wireless. Ca variante de culoare aveți de ales dintre Ceramic White, Silver Frost și Silver Blue.

Căștile au un design „half-in-ear” și dispun de senzori pentru gesturi pe brațe. Gesturile nu sunt prin atingere, ci pe bază de senzori de presiune, așadar va trebui să „ciupiți” ușor brațele pentru diverse acțiuni.

Fiecare cască măsoară 29,1 mm lungime, 21,8 mm lățime și 23,7 mm, iar greutatea este de doar aproximativ 6 grame.

Prin urmare, căștile sunt extrem de ușoare, compacte și, cel puțin în cazul meu, foarte comode.

Stau bine în urechi, izolează perfect și nu creează disconfort după o utilizare îndelungată. Mai mult, au certificare IP54 pentru rezistență la transpirație și praf și le puteți utiliza și în cadrul unor activități fizice intense.

Calitate audio

Earbuds-urile au un sistem dual driver, cu un quad magnet dynamic driver de 11 mm și un UHF planar diaphragm driver. Acesta asigură un interval de răspuns în frecvență între 14 Hz și 48 kHz, mai bun decât ce vedem pe AirPods Pro, Samsung Galaxy Buds Pro și Sony WF-1000XM4, precum și o separare foarte bună a sunetului, cum nu întâlnești pe căștile din segmentele de preț inferioare. În plus, pe lângă codec-urile standard SBC și AAC, FreeBuds Pro 2 suportă și LDAC, care, în teorie, poate urca până la un bitrate de 990 kbps. Însă, după cum poate știți, acest codec Hi-Res Audio este suportat doar pe anumite smartphone-uri cu Android, în general de la Huawei, Samsung, Sony și BBK Electronics (OnePlus, RealMe și Oppo). Căștile nu sunt însă compatibile cu aptX de la Qualcomm, iar în lipsa compatibilității LDAC veți avea doar SBC și AAC pe Android. Pe iPhone singurele codec-uri suportate sunt SBC și AAC, ambele inferioare LDAC.

Calitatea audio este însă foarte bună indiferent de dispozitivul și codec-ul utilizat. Nu mă consider audiofil, însă pot spune că am fost plăcut surprins de calitatea audio livrată de FreeBuds Pro 2. Cu egalizatorul standard dezvoltat în colaborare cu Devialet, căștile livrează un sunet curat, echilibrat, cu bass din plin și cu un soundstage nemaipomenit de bun pentru formatul in-ear. În plus, urcă foarte sus în volum și nu suferă de distorsiuni sau crossover sesizabil la nicio treaptă de volum. De asemenea, nu suferă de deconectări aleatorii, variații de bitrate supărătoare sau de alte probleme, iar conectarea la orice dispozitiv se realizează aproape instant. Totodată, le puteți conecta la 2 dispozitive simultan, astfel că nu va trebui să le comutați manual de la smartphone la laptop și vice-versa.

Pentru cei preocupați de detalii tehnice, FreeBuds Pro 2 vine cu un procesor de digital crossover îmbunătățit față de modelul din prima generație, precum și cu o tehnologie care se folosește de senzorii integrați pentru a măsura dimensiunea canalului auditiv și a ajusta în timp real egalizatorul pentru o experiență optimă. Deși nu are la fel de multă experiență ca producătorii consacrați în dezvoltarea de echipamente audio, Huawei a reușit să-i egaleze și chiar să-i depășească pe unii dintre ei în ceea ce privește fidelitate audio.

Active noise cancelling

Nu am apucat să testez căștile în medii foarte zgomotoase, însă am observat că în activitățile de zi cu zi ANC-ul se comportă foarte bine. Cât timp alegeți adaptoarele auriculare potrivite, căștile vor reuși să blocheze mare parte din zgomote de frecvență joasă, cum ar fi cele din trafic, mall sau avion. Din punctul meu de vedere, FreeBuds 2 Pro oferă ANC cel puțin la fel de bun ca AirPods Pro și Samsung Galaxy Buds Pro. Modul transparency, în schimb, nu pare să se comporte la fel de bine. Amplifică foarte mult zgomotele de fundal, iar vocile din jur sunt de multe ori neinteligibile.

Microfon și convorbiri

Fiecare cască dispune de 4 microfoane, iar pe lângă ANC-ul excelent, acestea asigură și convorbiri la calitate ridicată. Sunt printre puținele căști true wireless care nu m-au dezamăgit la acest capitol, oferind conversații clare, lipsite de zgomote de fond sau distorsiuni.

Autonomie

Huawei susține că autonomia earbuds-urilor este de până la 6.5 ore fără ANC și de până la 4 ore cu ANC, însă în realitate aceasta variază foarte mult în funcție de volum, treapta de ANC setată și dispozitivul conectat. La testul practic, cu volum mediu și iPhone 13 Pro Max utilizat ca sursă audio, am obținut în jur de 5 ore de redare fără ANC și aproximativ 3.5 ore cu noise cancelling pe profilul confortabil. Nu e o autonomie remarcabilă, însă e de apreciat că earbuds-urile se încarcă foarte repede în carcasă. Au nevoie de doar aproximativ 15 minute pentru a se încărca de la 0 la 50% și de 40 de minute pentru încărcare completă. Case-ul cu acumulator de 580 mAh se încarcă în mai puțin de o oră prin USB Type-C, în timp ce pentru încărcare wireless are nevoie de aproximativ o oră și 45 de minute.

Cu carcasa de încărcare, FreeBuds Pro 2 oferă o autonomie totală de până la 30 de ore fără ANC și de până la 18 ore cu ANC, susține Huawei, însă în practică autonomia totală pare să fie cam cu 20-30% mai mică. Case-ul dispune de 2 LED-uri pentru a indica nivelul aproximativ de încărcare, însă indicatorii exacți pentru baterie îi găsiți doar în aplicația Huawei AI Life.

Huawei AI Life și control prin gesturi

Disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS, aplicația Huawei AI Life permite ajustarea egalizatorului, personalizarea gesturilor și selectarea modului de noise cancelling. Procesul de împerechere este extrem de simplu și durează doar câteva secunde, iar opțiunile disponibile sunt foarte intuitive. De asemenea, din aplicație mai puteți testa potrivirea adaptoarelor auriculare, actualiza firmware-ul căștilor și activa opțiunile audio HD în convorbiri și latență redusă pentru gaming. Spre deosebire de unii competitori, Huawei nu discriminează utilizatorii de iPhone și oferă aceleași funcționalități în ambele variante ale aplicației. Astfel, cu excepția codec-ului LDAC, care nu este suportat pe iOS, nu veți pierde nimic dacă veți folosi iPhone în loc de Android.

Out of the box, căștile sunt configurate pe profilul audio dezvoltat în colaborare cu Devialet, care pare cel mai echilibrat pentru toate tipurile de muzică, însă aplicația vă pune la dispoziție și configurații de egalizator pentru amplificare bass, amplificare înalte și voci, precum și opțiunea de a ajusta egalizatorul după bunul plac. ANC-ul este disponibil pe 4 trepte de intensitate și are, de asemenea, și o opțiune dinamică, care selectează automat cel mai potrivit profil în funcție de zgomotul ambiental.

Gesturile funcționează binișor, însă pe alocuri experiența lasă de dorit. Detectarea purtării, care oprește și pornește playback-ul la scoaterea și introducerea căștilor în urechi, precum și „ciupiurea” brațelor pentru pauză sau schimbarea modului de ANC se comportă perfect. Ajustarea volumului prin glisare pe muchiile brațelor este însă foarte incomodă și de multe ori nu răspunde comenzilor. Poate că se va rezolva printr-un update de firmware, însă în momentul de față această funcție este aproape inutilizabilă.

Concluzie

Huawei FreeBuds Pro 2 sunt poate cele mai bune căști true wireless cu ANC de pe piață, oferind o calitate excepțională a sunetului, un design solid și confortabil, calitate foarte bună în convorbiri și noise cancelling bine pus la punct. De asemenea, căștile sunt compatibile atât cu Android, cât și cu iOS, așadar nu pierdeți din funcționalități dacă utilizați iPhone. Desigur, nu există produs perfect, iar căștile flagship de la Huawei au și unele lipsuri. Huawei mai are de lucrat la controlul prin gesturi, care este aproape nefuncțional la ajustarea volumului, de exemplu, dar și la autonomie, care nu e chiar grozavă în utilizare continuă.

Prețul de 899 lei este unul destul de piperat, mai ales dacă ne raportăm la line-up-urile de căști true wireless ale principalilor competitori, însă FreeBuds Pro 2 oferă dotări peste medie și mai vine și cu unele funcționalități exclusive. În plus, dacă le cumpărați în perioada de precomandă, primiți cadou o brățară Huawei Band 7 în valoare de 250 lei și un cablu de date. Iar dacă vă abonați la newsletter primiți și un voucher de reducere 200 lei. Astfel, prețul final coboară la doar 699 lei. Alternativ, le puteți achiziționa de la eMAG, însă nu veți beneficia de bonusul de precomandă și nici de reducerea de 200 lei.

Pro:

Contra:

 

Exit mobile version