Producatorii de telefoane mobile au incercat, in 2016, sa aduca ceva diferit pe piata. Fiecare dintre ei. Samsung a facut S7 si S7 Edge rezistente la apa si praf – IP 68 – (review Sasumg S7 Edge aici), LG G5 a venit cu „prieteni” si cu doua camere cu functii diferite (review LG G5 aici) si, acum, Huawei a venit cu un terminal care are tot doua camere, insa care lucreaza impreuna. In plus, a adaugat o baterie mare dar a pastrat un format subtire si elegant.
Huawei P9 a fost primit in teste prin programul Orange Smartphone Testers.
In fine, deja intru in detalii, chiar daca e doar o introducere, asa ca haideti sa luam fiecare capitol in parte la disecat.
Cuprins review Huawei P9
- Specificatii
- Design
- Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
- Ecran, difuzor, casti, senzor de amprenta
- Camere: foto si video (zi si noapte)
- Autonomie baterie
- Pret, disponiblitate, concluzie si comparatie finala
Specificatii
Recunosc, n-am pus mana niciodata pe un Huawei P8, decat pe un P8 Lite, asa ca nu pot sa compar noul P9 cu seria precedenta, insa pot sa-l compar cu ultimele flagship-uri de pe piata, pe care v-am spus mai sus ca le-am testat si la care le puteti citi review-ul.
Din punct de vedere al specificatiilor Huawei P9 nu este neaparat remarcabil, insa nu e nici in urma. Versiunea pe care am testat-o eu a fost cea cu 32 GB memorie interna si 3 GB RAM, dar veti vedea mai jos ca mai exista inca una, cu 64 GB memorie interna si 4 GB RAM.
- Ecran: 5.2 inch cu rezolutie 1080 x 1920 pixeli (~423 PPI)
- Procesor: HiSilicon Kirin 955 octa-core (Quad-core 2.5 GHz Cortex-A72 & quad-core 1.8 GHz Cortex-A53)
- GPU: Mali-T880 MP4
- RAM: 3 GB sau 4 GB
- Memorie interna: 32 GB sau 64 GB
- Camera: doua camere 12 megapixeli pe spate, una color una monocrom, ambele cu lentile Leica, f/2.2 si 27 mm distanta focala. Camera de pe fata are 8 megapixeli si f/2.4
- Baterie: 3000 mAh
- Sistem de operare: Android 6 Marshmallow
- Altele: Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth, senzor de amprenta, port USB-C, Dual-SIM (sau card SD)
Cu toate ca nu avem ceva iesit din comun la capitolul specificatii, eu cred ca Huawei nu a dezamagit, dar va voi lasa pe voi sa decideti dupa ce cititi intreg review-ul.
Design
Este unul dintre aspectele care mi-au placut cel mai mult la Huawei P9. Desi initial am fost sceptic, cand am vazut primele poze, din cauza benzii negre din partea superioara, unde sunt pozitionate camerele, dupa ce l-am vazut „in persoana” mi-am schimbat parerea.
Huawei P9 este un telefon elegant, subtire, acoperit intregime aproape de metal si care arata foarte foarte bine. Dar, mai mult de atat, se si simte extrem de bine in mana si, desi e subtire, nu ai senzatia ca ai putea vreodata sa-l scapi.
Recunosc, pana acum S7 Edge era preferatul meu la capitolul design, de acum mi-ar fi greu sa ma decid.
Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
Sistem de operare. Huawei P9 vine cu Android 6, lucru ce era evident. Un alt lucru evident era ca producatorul ii va pune o interfata personalizata, cum fac aproape toti. Din pacate, nu la toti le iese. La majoritatea nu le iese, de fapt, si nu inteleg de ce se incapaneaza sa le puna totusi. Huawei a incercat sa copieze design-ul iOS-ului, asta e clar. Din pacate nu i-a iesit peste tot.
Pe de o parte, bara de notificari e in regula, se poate folosi si e chiar utila cateodata, mai ales pentru timeline-ul din stanga notificarilor. Pe de alta parte, daca vrei sa faci ceva cu o notificare (snooze, de exemplu, la cele care permit), trebuie sa o expandezi, nu poti accesa actiunea din prima.
Dupa care vine launcher-ul, cel mai urat enervant pe care l-am vazut vreodata. Si LG G5 avea unul cu toate aplicatiile pe desktop, fara app drawer, dar macar ei puneau la dispozitie si unul normal, in store-ul lor. Ei bine nu, Huawei nu face asta. Si a pus launcherul asta pe care-l poti customiza cum vrei tu, insa nu-l poti face normal.
Poate ca daca ai multa rabdare te poti obisnui si cu asa ceva, insa eu n-am vrut sa fac asta.
Asa ca initial am incercat Google Now Launcher, dar persistau iconitele alea urate (pe care desi le schimbam, pe Google Now ramaneau la fel), dupa care am ajuns la Nova Launcher si dupa vreo 15 minute de customizari am reusit sa fac din Huawei P9 un telefon foarte util.
Trecand peste aspectele acestea, Huawei a facut o treaba buna cu Android-ul de pe P9. Partea de settings e destul de ok organizata si are un modul de cautare bun. Partea de inchidere aplicatii are si ea ceva in plus, iti arata cata memorie RAM libera mai ai.
In mare, au reusit sa organizeze bine sistemul de operare, era chiar perfect daca nu puneau launcherul ala.
Aplicatii. Am fost placut surprins sa vad ca Huawei nu a pus mult bloatware pe P9. Cred ca sunt sub 10 aplicatii instalate de ei in mod intentionat. Una dintre ele e pentru sport, un fel de Google Fit, si-ti masoara pasii si disntanta parcursa, avand tot timpul o notificare cu datele astea. Nu o vad neaparat foarte utila, ca eu folosesc Google Fit, dar poate fi pentru altii.
Mai avem HiCare – o aplicatie pentru customer service la Huawei, EyeEm – o aplicatie de fotografii, nu stiu ce e, Mirror – oglinda folosind camera din fata, WPS Office – suita office si altele, nu foarte multe. In orice caz, Huawei are o bulina alba aici, ca n-a exagerat.
Mai jos avem si o imagine cu spatiul de stocare utilizar. Din ce-mi dau seama, Huawei P9 are cel mai mult spatiu liber, desi l-am folosit la fel ca si restul (G5, S7 Edge).
Utilizare. Desi o sa ajungem si la capitolul performante, unde va voi arata doar niste cifre seci, va pot spune aici, la capitolul utilizare, cum se misca Huawei P9. Pe scurt: foarte foarte bine.
Adica aplicatiile sa incarca fara lag, fara sacadari, launcher-ul merge bine (da, Nova Launcher) si nu am avut probleme, in general, cu nimic. Nu am simtit nevoia de mai multa putere niciodata. Se misca putin mai bine decat OnePlus Two (de cand cu Oxygen OS 3.0) dar poate o idee mai rau decat LG G5 si S7 Edge. Doar o idee.
In orice caz, la un moment dat eu imi spuneam ca mi-as schimba telefonul pe un Huawei P9.
Si daca-s tot aici, sa va spun si despre caldura. Fiind din metal sesizezi imediat orice incalzire iesita din comun. Iar acestea nu se intampla des, dar se intampla cand afara e cald si cand faci multe poze. Ajunsese la un moment dat, dupa vreo 10 minute de stat la soare si 5 poze, destul de fierbinte incat a trebuit sa-l mut la umbra.
Performante. Testele clasice: AnTuTu si GeekBench, mai mult pentru a vedea unde se afla in clasamentul mondial al smartphone-urilor, ca v-am spus deja ca se misca foarte bine. Dupa care si niste teste de viteza la internet.
AnTuTu
GeekBench
SpeedTest
Din pacate, eu n-am Wi-Fi AC sau dual-band acasa, dar cu toate acestea am prins cu alte terminale viteze mult mai bune pe Wi-Fi. Pe 4G, insa, merge destul de bine.
Ecran, difuzor, casti, senzor de amprenta
Ecran. Desi ecranul nu are niste specificatii spectaculoase, am fost placut impresioanat inca de la inceput de senzatia pe care ti-o da cand il privesti. Pare foarte bun, e luminos si culorile sunt extrem de placute. Si nu am fost singurul, multi care l-au vazut au crezut ca e 4K, dar nu e.
Difuzorul. E puternic, e destul de clar dar atat, nimic spectaculos, asta pentru ca e doar unul singur.
Casti. Seamana leit cu cele de la iPhone, ca design. Se aud clar, puternic si au un bass destul de bun. Eu nu-s vreun expert pe partea de audio, dar mi-au placut foarte mult. In plus, au controale de volum (+/-) si Play/Pause.
Senzor de amprenta. Stiti ca va ziceam ca LG G5 are probabil cel mai rapid senzor de amprenta? Uitati asta. Huawei P9 are cu siguranta cel mai rapid senzor de amprenta pe care l-am testat. Rapid si precis.
Camere: foto si video (zi si noapte)
Avem un review complet pentru camera foto, nu are rost sa ma repet. Camera foto e buna si cred ca e una dintre cele mai bune, probabil ca nu cea mai buna insa pentru pretul pe care-l are telefonul cu siguranta e in top 2.
Autonomie baterie
Nu ma asteptam, cand l-am vazut cat e de subtire, sa aiba o bateria atat de mare in interior. Iar asta a fost un lucru bun, pentru ca au fost seri cand bateria de 3000 mAh avea inca 65% din capacitate ramasa. Cu alte cuvinte, cred ca poti lejer sa-l folosesti doua zile, daca nu abuzezi. Eu oricum imi incarc telefonul in fiecare seara, ca nu risc. 🙂
Pe de alta parte, am observat ca bateria se consuma cel mai mult cand faci poze, poate si din cauza ca sunt doua camere care trebuie combinate (desi nu se intampla asta tot timpul). Dupa cum v-am spus, tot atunci se si incalzeste telefonul cel mai tare, deci are cumva logica.
Chiar in ultimele zile a venit un update care repara tot felul de treburi, dar n-am mai apucat sa-l fac. Poate repara si o parte din problemele cu incalzirea.
Mi-a placut foarte mult managerul de baterie, care e foarte precis si-ti zice cata energie consuma fiecare aplicatie. N-am stiut de el pana acum, dar am aflat ca e cam la fel pe toate Huawei-urile mai noi. Cool!
Pret, disponiblitate, concluzie si comparatie finala
Am ajuns si la capitolul final, unde tragem linie. Va pot spune ca Huawei P9 costa in jur de 2500 lei sau 550 euro la Orange. Un pret foarte bun pentru ceea ce ofera, mai ales daca-l compari cu celelalte proaspat lansate flagship-uri, ale caror preturi trec de 3000 lei.
Se misca foarte bine, e destul de prietenos, face poze foarte bune si are doar mici probleme pe partea de software. Iar bateria tine extrem de bine. Ce sa mai, e un telefon pe care-l recomand.
PRO
- Foarte rapid, totul se misca bine
- Display foarte bun, chiar daca e „doar” full HD
- Doua camere care impreuna fac poze excelente
- Cel mai rapid senzor de amprenta
- Design foarte bun
- Baterie cu autonomie buna
- Port USB-C
CONTRA
- Launcher-ul lasa de dorit
- Se incalzeste destul de tare cand faci poze