În grupul meu de prieteni am și câțiva împătimiți ai genului SF. Dar nu mă refer aici la filmele ieftine, de duzină, lansate recent, ci la SF-ul acela clasic, scris de Arthur C. Clarke sau Isaac Asimov.
Isaac Asimov a fost un celebru scriitor american, de origine evreu din Rusia, biochimist, autor de mare succes și excepțional de prolific, cunoscut mai ales pentru lucrările sale științifico-fantastice și pentru cărțile de popularizare a științei. Dintre cărțile lui, seria Fundația este un fel de Biblie a genului.
Tot el este cel care a postulat cele trei legi ale roboticii:
1. Un robot nu are voie să cauzeze vreun rău unei ființe umane, sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe umane să i se facă un rău.
2. Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atâta timp cât acestea nu intră în contradicție cu Legea 1.
3. Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atâta timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.
Mulți ani mai târziu, Asmiov adăugat Legea Zero, care are prioritate în fața celor trei legi:
0. Un robot nu are voie să facă vreun rău umanității sau să permită prin neintervenția sa ca umanitatea să fie pusă în pericol.
Iar acestea nu mai sunt de mult parte din apanajul SF, fiind mai nou luate în dezbatere și de către UNESCO.
În fapt, ideile lui scrise în cărți au devenit destul de repede realitate: roboți care să ne ajute în desfășurarea unor activități, mai ales prin bucătărie sau industrie, zborurile spațiale îndepărtate, telefoane cu ecran sau extragerea energiei din surse naturale.
În 1941, acum 80 de ani, scriitorul menționa în cartea sa – Reason – folosirea panourilor solare în spațiul extraterestru. Adică tocmai ce a anunțat recent China că vrea să facă:
Într-o perioadă în care noi, românii, aflăm de la George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei un truism dureros (”Cel mai ieftin MW de energie este cel pe care nu-l consumăm”), ideea unui vizionar din perioada celui de-al doilea Război Mondial s-ar putea dovedi salvatoare. Mai ales că, la nivel de costuri, ar fi la jumătate față de producerea energiei nucleare. În plus, pe lângă neutralizarea amprentei de carbon prin înlăturarea surselor de ”energie murdară”, mai are un mare avantaj – eliberează câmpurile ocupate de panouri solare terestre pentru agricultură!
Rămâne de văzut dacă ideea va prinde în viitor sau dacă va rămâne doar o schiță dintr-o carte SF de demult!
Sursa: Financial Times
Mai rau este atunci cand un robot este controlat de un dobitoc. Cand omoara oameni cu dronele (roboti) fac un lucru bun… banuiesc… Robotii ar trebui sa ramana in faza … jucarie.
Foarte tare ministrul energiei, oamenii să aibă grijă ce dreapta securista și analfabeta votează data viitoare. Va fi superb la iarna și anii următori..
Oare de cate panouri ar fi nevoie, chiar așa ieftin e? Plus cât de safe ar fi acele microunde trimise înapoi?
Deja se vorbește că e nevoie de geoinginerie, cumva și logic.
Deși, mă întreb dacă nu cumva niste servicii sau chiar extratereștri(e un video pe yt) încălzesc intenționat?
Ideea pare buna dar … sunt 2 probleme: costuri si supraincalzirea.
„Oamenii de știință au ajuns la concluzia că o suprafață de 496.805 km pătrați ar fi suficientă pentru alimentarea planetei cu ajutorul panourilor solare”
Costuri:
In conditiile actuale un panou este foarte scump si se amortizeaza in aproximativ 10 ani.
Cat ar costa un panou similar montat in spatiu?
Mai ales ca trebuie sa fie cat mai usor si eficient, iar acesti 2 factori ridica cu mult pretul.
La aceste adauga costul de transport in spatiu, montarea si mentenanta, care sunt prohibitive.
Plus echipamentele de transformare si transmitere a energiei.
Preconizez un cost de cel putin 10 ori mai mare decat varianta „pamanteasca”
O sa mai curga multa apa pe Dunare pana cand vor fi profitabile si implementate la scara larga.
Supraincalzirea:
Daca suprafata pamantului este de 510 milioane km patrati si doar jumatate este expusa soarelui, adica 255 milioane km patrati, iar suprafata necesara este in jur de 0,5 milioane km patrati asta inseamna un aport de 0,2% energie suplimentara (in conditiile in care panourile vor fi montate lateral si nu deasupra Pamantului)
Cu cate grade creste tempertura Pamantului in aceste conditii?
P.S. Datele furnizate sunt orientative si nu pot garanta acuratetea lor, dar principiul este corect?!
Gresesc undeva?
Exista pustiuri imense care pot fi umplute cu panouri solare. Nu avem panouri sa umplem toate pustiurile din lume.
mda, ar furniza non-stop, eventual o sticla ceva regenerabil. totusi cred ca ar fi ciuruita de meteoriti, ii trebuie un scut cumva. sau sa fie panou lichid…
si cam mare..dar ce pazim 8 miliarde de oameni..