Imi place sa testez monitoare pentru ca de fiecare data am parte de o alta imagine. Mereu gasesc ceva diferit si asta imi place. La fel s-a intamplat si acum, cand m-am jucat pe unul dintre cele mai bune monitoare de gaming de la BenQ. Si nu exagerez cand spun asta, pentru ca dupa mult timp am gasit acel monitor foarte usor de utilizat si care nu necesita prea multa bataie de cap la configurare.
Sa va spun de ce. Modelul anterior, cel de 24 de inch, mi-a dat multe batai de cap. Profilurile nu erau cele mai bune si a trebuit sa gasesc combinatia perfecta pentru fiecare tip de utilizare. A fost un monitor bun, insa daca nu te descurci sa ti-l calibrezi atunci ai de pierdut. La acest model de 27 de inch totul este schimbat. Desi fac parte din aceeasi serie, parca la interior este altceva.
Din momentul in care l-am pus pe birou si l-am pornit, mi-am dat seama ca nu trebuie sa ii mai fac nimic. Toate profilurile au fost setat foarte corect si doar trebuia sa trec prin ele de fiecare data cand schimbam activitatea. Am intrat putin in meniu, pentru ca nu se putea sa nu fac asta, dar nu a fost nevoie sa modific nimic. Este foarte bine echilibrat, insa nu este obligatoriu sa fie la fel si pentru alti utilizatori.
Sa vorbim putin despre panou si tehnologii. Sunt impresionante, mai ales ca nu este deloc un monitor accesibil. Trebuie sa ai un buget maricel pentru el, iar gaming-ul sa fie o activitate principala si sa faci bani din asta. Dar despre pret mai incolo.

Motion Blur Reduction este o functie esentiala pentru gameri. Dar sa fiu sincer, nu am vazut o diferenta clara cand am activat functia. Aceasta functie are rolul de diminua din neclaritatea imaginii atunci cand esti in actiune, de exemplu intr-un FPS. Unele jocuri permit dezactivarea acestei functii, insa monitorul mai compenseaza putin.
BenQ mereu a avut grija ca monitoarele lor sa fie echipate cu Low Blue Light, pentru a prevenii eventualele neplaceri atunci cand petreci multe ore la birou. Practic, aceasta functie reduce culoare albastra care este responsabila de obosirea ochilor. Este utila si chiar functioneaza de minune.
Mai important decat aceste functii este rata de refresh foarte mare, de 144Hz. Aceasta poate varia in functie de rezolutie, si poate avea si alte valori, de 100Hz sau 120Hz. Si rezolutia ajuta pentru aceasta rata de refresh, fiind doar Full HD.
Insa cea mai utila mi se pare Black eQualizer. Sincer, aceasta functie poate fi catalogata drept un hack de niste carcatosi. Insa tot ce face este sa mareasca contrastul si luminozitatea in anumite zone cheie de pe display. De exemplu, daca joci CS, anumite portiuni intunecate de pe harta, unde s-ar putea ascunde un inamic, vor fi mai vizibile. Deci si inamicul va fi vazut mai usor. Pe un monitor normal nu ai putea sa il vezi.
Monitorul mai dispune si de alte functii, insa sunt unele clasice pe care le intalnesti si la alte monitoare. V-am enumerat doar cele esentiale si utile in gaming. In caz ca am ratat specificatiile tehnice, aflati ca are timpul de raspuns de doar 1ms, iar rezolutia este Full HD. Cred ca este cea mai buna rezolutie, chiar si in 2016, daca vrei sa rulezi orice joc pe setari maxime.
Ca si design este la fel ca modelul mai mic. Este sobru, impunator, bine realizat din materiale plastice dure si cu insertii de culoare rosie. Doar este de gaming. Piciorul iti permite sa il inalti sau sa il rotesti dupa bunul plac. Ai inclusiv gradatii ca sa stii exact unde trebuie sa fie pus, in caz ca cineva iti umbla la el.
Ca si conectivitate dispune de: DP, HDMI, VGA, DVI si USB-uri. Deci tot ce ai nevoie pentru a te conecta la un PC. Ce imi place si mai mult este meniul foarte bine structurat. Si impreuna cu rotita speciala ce vine la pachet, poti si mai bine sa navighezi prin el. V-am atasat cateva poze sa vedeti.
Te invit sa citesti si review-ul la BenQ XL2430T, varianta mai mica dar la fel de potenta. Poti citi acolo informatii suplimentare. Pretul pentru acest monitor este de 2549 lei.