Azi a fost un nou cutremur la noi în țară, după cel de ieri. Nu este cazul să ne alarmăm, zic specialiștii, dar momentul nu este tocmai unul bun, după unul dintre cele mai puternice cutremure din ultima periodă, cel din Turcia.
Doar că nu strică să fim cât mai informați cu privire la asemenea aspecte. Am găsit un ghid al Inspectoratului pentru Situații de Urgență din județul Dâmbovița, peste care vă recomand să vă aruncați un ochi.
În altă ordine de idei, sunt câteva aplicații care oferă opțiunea de notificare pentru seisme și pe care vi le recomand mai jos. Deși timpul de la notificare până la eveniment nu este extrem de generos, ci este de ordinul secundelor, orice ne poate câștiga timp este binevenit.
Prima este pagina de twitter alerta_cutremur, de unde puteți să optați să fiți notificați ori de câte ori apare un astfel de eveniment. Problema cu această soluție este că notifică doar cutremurele din zona seismică Vrancea, cel puțin așa spune descrierea ei. Cu toate acestea, văd că și cel de azi, care nu a originat acolo, este postat.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a dezvoltat și el un canal de Telegram prin care cetățenii pot fi anunțați cu privire la producerea unui cutremur cu până la 25 de secunde înainte să fie resimțit. Sunt mai multe canale, dedicate fiecărui tip de seism și sunt extrem de ușurat că nu apare nimic încă la cel de 6-7 grade pe scala Richter. Pașii de urmat sunt simpli:
- Scrieți în câmpul de căutare @alertacutremur_bot și selectați prima opțiune;
- Apăsați START pentru a începe interacțiunea cu Bot-ul @alertacutremur_bot;
- Va apărea o listă cu comenzile disponibile. Alegeți opțiunea /alerta dând click pe ea sau scriind-o efectiv în campul de mesaj;
- Dați click pe butonul Citește Termenii și Condițiile;
- Dați click pe butonul Accept dacă sunteți de acord cu Termenii și Condițiile. În caz contrar, apăsați butonul Refuz;
- Introduceți numărul de telefon și adresa de email. Aceste date sunt stocate de către INCDFP și confirmă decizia dumneavoastră personală de utilizare a serviciului de alertă pe propria răspundere, în fața autorităților;
- Veți primi acces pe 4 canale de alertă și unul pentru educație seismică. Puteți să utilizați mai multe canale în același timp, în funcție de preferințele dumneavoastră pentru pragurile de magnitudine ale alertelor. Pentru a utiliza aceste canale, dați click pe butoanele aferente;
- Canalele la care v-ați abonat pentru notificări vor apărea în listă împreună cu bot-ul @alertacutremur_bot;
- Puteți să vă personalizați notificările modificând frecvența de primire, sunetul de alertă și prioritatea acestora. Pentru a personaliza notificarile primite pentru un canal (ex. M< 5), dați click pe numele canalului atunci când vă aflați în el;
- M < 5 – alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mică de 5;
- M 5-6 – alerta pentru cutremure cu magnitudine între 5 (inclusiv) și 6;
- M 6-7 – alerta pentru cutremure cu magnitudine între 6 (inclusiv) și 7;
- M 7+ – alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mare sau egală cu 7;
- Educație Seismică – măsuri de prevenție a riscului seismic și comportamentul din timpul acestuia;
- Dați click pe Notifications;
- Alegeți opțiunea Customize și bifați căsuța Enable Custom Notifications;
- Opțiunile disponibile în acest ecran;
- Sound – un sunet de alertă predefinit sau personalizat;
- Vibrate – setări pentru vibrație;
- Smart Notifications – setați numărul maxim de notificări pe minut/minute.
- Priority – setări pentru prioritatea alertei în timp ce utilizați diferite profile de sunet ale telefonului (ex. silențios, conferință etc);
- Bot-ul @alertaCutremur_bot oferă câteva opțiuni informative;
- /romania – afișează ultimele cutremure din România cu magnitudine locala mai mare sau egală cu 4. Alertele se trimit pentru toate aceste cutremure.
- /global – afișează ultimele cutremure din lume cu magnitudine locală mai mare sau egală cu 5 (pot fi revizuite cu magnitudini mai mici).
- /despre – informații despre bot-ul @alertaCutremur_bot și serviciul de Alertă Seismică Timpurie prin Telegram.
Pentru a avea acces la aceste notificări este necesar să aveți instalate pe smartphone aplicațiile twitter și/sau Telegram, care sunt disponibile atât pe Android, cât și pe iOS sau HarmonyOS. Țineți cănt însă că, spre deosebire de sistemul oficial RO-ALERT, aceste notificări nu vor putea suprascrie sistemul de operare, dacă acesta va fi setat pe vibrații sau silențios și nici nu vor avea sunete specifice, ușor de reperat. Acesta din urmă este deja cunoscut populației, de la perioada de lock-down și este operat de STS, deci de statul român.
Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).