Recent, cercetătorii au avansat o nouă teorie fascinantă legată de găurile negre primordiale (PBHs), un subiect fierbinte în astronomie și cosmologie.
Aceste găuri negre ipotetice s-ar fi format imediat după Big Bang, din buzunare de materie subatomică atât de densă încât au suferit o colapsare gravitațională.
Se crede că PBH-urile ar putea fi candidate pentru materia întunecată și o sursă de unde gravitaționale primordiale, însă până în prezent, nu a fost observat niciun exemplu confirmat. Într-o nouă cercetare, o echipă de fizicieni a sugerat că aceste găuri negre minuscule ar putea fi găsite în interiorul stelelor neutronice, al planetelor sau chiar în asteroizi.
Studiul, realizat de fizicienii De-Chang Dai și Dejan Stojkovic, propune metode ingenioase de detectare a PBH-urilor, cum ar fi observarea obiectelor cosmice cu nuclee lichide pentru a identifica structuri goale sau scanarea materialelor solide pentru a descoperi micro-tuneluri lăsate de PBH-uri. Această descoperire ar putea oferi răspunsuri unor mistere fundamentale din cosmologie și fizică, inclusiv natura materiei întunecate.
Cercetarea este în curs de revizuire pentru publicare în jurnalul Physics of the Dark Universe.