1. Cumparati CD-uri de calitate. Ieftin nu inseamna si bun. Pentru a putea produce medii de stocare ieftine, producatorii sacrifica foarte mult din calitate.
2. Nu depasiti viteza de scriere a mediului pe care l-ati cumparat. Chiar daca un program de ardere a CD-urilor permite acest lucru, producatorul a specificat viteza maxima de scriere pe baza unor teste bine documentate.
3. Odata scris CD-ul, nu lipiti etichete pe el. Orice eticheta lipita descentreaza CD-ul, iar la vitezele mari de rotatie ale CD-ului, forta centrifuga exercita efecte semnificative asupra mecaniici fragile a unitatii optice de citire, care duc in timp la defectarea sigura a acestora.
4. Protejati ambele fete ale CD-ului. Daca se zgarie suprafata de citire a CD-ului, unitatea optica nu mai poate citi cu acuratete informatiile si recurge la algoritmi de corectie a erorilor.
5. Aveti grija la conditiile de pastrare. CD-urile sunt sensibile la lumina si umiditate. Daca uitati un CD pe un birou in lumina directa a soarelui acesta se poate incalzi destul de repede ajungand la temperaturi mari, chiar daca totul se petrece intr-o camera cu aer conditionat.
6. Pastrati CD-urile in pozitie orizontala. Chiar daca discul este de calitate, in timp, forta gravitationala actioneaza asupra suprafetei polimerice pe care se face scrierea.
7. Tineti tot timpul CD-urile in carcasa.
8. Evitati la maximum sa atingeti suprafata de citire a CD-ului cu degetul.
9. Daca s-au murdarit CD-urile, curatati-le cu o carpa moale, cu miscari radiale, de la centru catre margine.
10. Verificati periodic starea lor. Puteti utiliza programe de genul CD Speed pentru a verifica integritatea datelor.