La 24 mai 1543, astronomul polonez Nicolaus Copernic a murit în localitatea ce astăzi este denumită Frombork, în Polonia. Părintele astronomiei moderne, el a fost primul om de știință european modern care a propus că Pământul și celelalte planete se învârt în jurul Soarelui.
Înainte de publicarea operei sale astronomice majore, „Șase cărți despre revoluțiile globilor cerești”, în 1543, astronomii europeni susțineau că Pământul se află în centrul universului, opinie susținută și de majoritatea filosofilor antici și a scriitorilor biblici. Pe lângă postularea corectă a ordinii planetelor cunoscute, inclusiv a Pământului, față de Soare și estimarea relativ exactă a perioadelor lor orbitale, Copernic a susținut că Pământul se rotește zilnic pe axa sa și că deplasările treptate ale acestei axe explică schimbarea anotimpurilor.
A murit în anul în care a fost publicată principala sa lucrare, ceea ce l-a salvat de indignarea unor lideri religioși care au condamnat mai târziu viziunea sa heliocentrică asupra universului drept erezie. Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, viziunea sa asupra sistemului solar era aproape universal acceptată.