Site icon Arena IT

S-a întâmplat azi: ultimul Model T ieșit pe poarta fabricii Ford (1927)

La 26 mai 1927, Henry Ford și fiul său Edsel conduc mașina cu numărul 15.000.000 marca Model T Ford din fabrică, marcând ultima zi oficială de producție a celebrului automobil.

Mai mult decât orice alt vehicul, Model T, relativ accesibil și eficient, a fost responsabil pentru accelerarea introducerii automobilului în societatea americană în primul sfert al secolului XX. Introdus în octombrie 1908, Modelul T – cunoscut și sub numele de „Tin Lizzie” – cântărea puțin peste o tonă, cu un motor cu patru cilindri și 20 de cai putere. Avea o autonomie de aproximativ 13 până la 21 de mile pe galon de benzină și putea parcurge până la 45 de mile pe oră. Vândut inițial la un preț de aproximativ 850 de dolari (aproximativ 20.000 de dolari în dolari de astăzi), Modelul T avea să se vândă mai târziu la un preț de doar 260 de dolari (aproximativ 6.000 de dolari astăzi) pentru modelul de bază fără accesorii.

În mare parte datorită popularității incredibile a Modelului T, guvernul american a făcut din construcția de noi drumuri una dintre prioritățile sale principale până în 1920. Cu toate acestea, până în 1926, Lizzie devenise depășit pe o piață în plină expansiune pentru mașini mai ieftine. În timp ce Henry Ford spera să mențină producția modelului T în timp ce își retehnologiza fabricile pentru modelul A, înlocuitorul acestuia, lipsa cererii i-a forțat mâna.

La 25 mai 1927, a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume cu anunțul că renunță la Modelul T. După cum a consemnat Douglas Brinkley în „Wheels for the World”, biografia sa despre Ford, legendarul constructor auto a ținut un elogiu pentru cea mai memorabilă creație a sa: „Avea rezistență și putere. A fost mașina care a rulat înainte de a exista drumuri bune pe care să ruleze. A doborât barierele distanțelor din zonele rurale, a apropiat oamenii din aceste zone și a pus educația la îndemâna tuturor”.

După ce producția s-a încheiat oficial a doua zi, fabricile Ford s-au închis la începutul lunii iunie, iar aproximativ 60.000 de muncitori au fost concediați. Compania a vândut mai puțin de 500.000 de mașini în 1927, mai puțin de jumătate din vânzările Chevrolet. Lansarea Modelului A începând cu anumite orașe în luna decembrie a aceluiași an a fost întâmpinată de mulțimi de mii de oameni, un tribut adus capacității caracteristice a lui Ford de a face senzație. Cu toate acestea, nicio mașină din istorie nu a avut impactul – atât real, cât și mitologic – al Modelului T: autori precum Ernest Hemingway, E.B. White și John Steinbeck au prezentat Tin Lizzie în proza lor, în timp ce marele cineast Charlie Chaplin l-a imortalizat în satiră în filmul său „The Circus” din 1928.

Exit mobile version