
În mod oficial, Core Ultra 9 285K, noul procesor flagship de la Intel are TDP de 125 W la frecvențele de bază și de 250 W la cele de boost, însă, pentru un plus de performanță, aceste limite de alimentare poate fi eliminate. Într-un astfel de scenariu, în load, nucleele de performanță rămân stabile la 5.6 Ghz, iar cele de eficiență la 3.9 Ghz, însă și consumul, respectiv temperaturile cresc simțitor.
Cu limitele de alimentare eliminate, în Prime95, consumul ajunge la puțin peste 300 W, iar în Cinebench R23, o aplicație de benchmarking intensivă care se folosește de instrucțiuni AVX, acesta urcă chiar și până la 370 W. Cu toate acestea, consumul și aportul de performanță nu se scalează lininar. Mai exact, în configurația stock, Core Ultra 9 285K obține 42.286 puncte în Cinebench R23, iar la 349 W se obține un salt de performanță infim, de doar aproximativ 8%. De asemenea, creșterea limitei de alimentare de la 349 W la 370 W aduce un spor de performanță de doar 1.5%. Altfel spus, potențialul de overclocking este nesemnificativ și pe noua generație de procesoare de la Intel, iar dezactivarea limitelor de alimentare nu pare să aibă sens. Creșterea consumului cu 50% pentru un aport de performanță de doar 8% chiar nu este justificată, mai ales că este necesară și o soluție de răcire foarte potentă pentru a preveni thermal throttling-ul.
Cu toate acestea, noile procesoare se comportă foarte bine în configurația stock, aducând un salt de performanță decent, dar și o reducere considerabilă a consumului în scenarii normale de utilizare. Din câte susține Intel, noul vârf de gamă poate asigura aceeași performanță ca Intel Core i9 14900K, dar la un consum cu 100 W mai mic, iar asta e foarte bine. Noile procesoare, împreună cu primele plăci de bază cu chipset Z890 vor fi disponibile începând cu data de 24 octombrie.
Via Videocardz