Reputația Intel a fost din nou pătată. După ce și-a dat cu stângul în dreptul de la lansarea Arrow Lake și a promis îmbunătățirea performanțelor prin actualizări succesive de microcode și patch-uri de Windows 11, iată că ultimul microcode, despre care Intel susținea că va aduce un salt de până la 26% în jocuri, nu schimbă mare lucru, iar performanțele sunt în continuare dezamăgitoare și se mențin cu mult sub modelele echivalente de la AMD.
Tom’s Hardware a testat pe îndelete ultimul microcode, iar îmbunătățirile sunt cuprinse între 1-3%, nicidecum de 25-26%, așa cum au arătat testele interne ale Intel. Și mai grav, pe anumite configurații, este observat chiar un regres de performanță, iar Core i9-14900K, vârful de gamă din generația anterioară de la Intel, are în continuare un avans de aproximativ 10% în jocuri. Cât despre Ryzen 7 9800X3D, acesta are un avans de aproximativ 40% față de Core Ultra 285K, iar inclusiv modelul Ryzen 9 9950X, care nu este proiectat pentru gaming, pare să fie mai rapid decât flagship-ul Intel.

În ceea ce privește aplicațiile de productivitate, aflăți că nici aici nu există îmbunătățiri notabile, iar majoritatea diferențelor se încadrează în marja de eroare. Și în acest caz, AMD are cel mai performant model, însă nu Ryzen 7 9800X3D, așa cum s-a văzut în testele din jocuri, ci Ryzen 9 9950X – un procesor cu doar 16 nuclee vs. 24 pe Intel Core Ultra 285K.
La cum se prezintă situația în momentul de față și la tacticile abordate de Intel pentru a induce consumatorii în eroare, începe să pară destul de improbabil ca performanțele procesoarelor Arrow Lake să crească semnificativ în urma unor actualizări de microcode. Desigur, performanța ar putea fi îmbunătățită prin creșterea power limit-ului, însă sunt șanse destul de mici ca Intel să meargă în această direcție, mai ales că principala noutate adusă de Arrow Lake este optimizarea consumului de energie.
Au antecedente 🙂
https://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_FDIV_bug
Mai tineti minte cum incercau s-o dea cotita ca nu e important?