Inteligența artificială generativă are capacitatea de a transforma sectorul public din România, sporind eficiența și calitatea serviciilor destinate cetățenilor, conform studiului „Oportunitatea adoptării inteligenței artificiale în administrația publică din România”, realizat de Implement Consulting Group la inițiativa Google.
Cred că mi-au trimis comunicatul de presă după articolul meu de luni, că se potrivește. Bine, se potrivește cu subiectul, ca digitalizarea, AI-ul și administrația publică de la noi se potrivesc ca nuca în perete…
Potrivit raportului, peste două treimi din locurile de muncă din administrația românească ar putea beneficia de instrumente AI, iar în prezent, aproximativ 23% dintre instituții au investit în soluții de inteligență artificială.
Studiul estimează că utilizarea extinsă a AI ar putea aduce o valoare adăugată de 660 milioane de euro în următorii 10 ani, reflectată prin creșterea productivității muncii și îmbunătățirea calității și vitezei serviciilor publice. Generative AI poate eficientiza administrația prin soluții personalizate pentru cetățeni, reducerea timpilor de procesare și furnizarea de date fundamentate pentru decizii strategice rapide.
Deși 54% dintre angajații din administrația publică folosesc AI, această adopție este de multe ori individuală, iar adoptarea instituțională rămâne limitată. Principalele obstacole menționate sunt lipsa competențelor, costul instrumentelor și îngrijorările legate de securitate.
Raportul complet poate fi descărcat de aici. La această adresă se găsește un infografic/rezumat al raportului pe România.