Site icon Arena IT

Invelisurile scoicilor ar putea ajuta la protejarea aeronavelor

Savantii de la University of Dayton Research Institute (URDI) au adaptat procesul prin care se formeaza perlele si invelisul stridiilor pentru a demonstra o metoda de a depune pe suprafete de metal un invelis dintr-un material ceramic. Aceste cercetari ar putea duce la descoperirea unor materiale cu greutate redusa si suficient de dure pentru a proteja aeronave.

Acest proiect finantat de Air Force Office of Scientific Research (AFOSR) reprezinta o alternativa biologica pentru procedeele actuale pentru depunerea ceramicii, procedee care implica temperaturi si presiuni ridicate.

Doug Hansen, unul dintre cercetator de la UDRI implicati in proiect, s-a bazat pe descoperirea recenta a unui alt savant, care a dezvaluit ca stridiile folosesc celulele sanguine pentru a depune cristalele din care se formeaza invelisul lor si perlele.

„Am izolat acele celule sanguine si le-am programat genetic sa depuna cristalele intr-o maniera ordonata pe diverse suprafete metalice, rezultatul fiind un invelis ceramic format din mai multe straturi” a declarat dl. Hansen.

Hansen introduce bucati mici de metal in scoici, lucru care declanseaza procedeul de formare al perlelor. De asemenea, el extrage celule sanguine din scoica, care atunci cand sunt aduse in contact cu bucati de metal se comporta ca si cum ar contribui la regenerarea invelisului stridiei.

Hansen a declarat ca a reusit sa formeze invelisuri formate din straturi multiple pe patru tipuri de suprafete metalice: doua aliaje de aluminiu aeronautic si doua de aliaje biomedicale.

Maj. Jennifer Gresham, managerul programului din partea AFOSR, a spus ca se asteapta ca cercetarile sa duca la o mai buna cunoastere a potentialului unor astfel de sisteme biologice care formeaza invelisuri ceramice. Datele din acest experiment ar putea duce la dezvoltarea unor procedee sintetice similare cu cele naturale, care sa nu mai necesite temperaturi si presiuni inalte.

Exit mobile version