Site icon Arena IT

Ion Drive ne apropie de Marte

Ion Drive, un sistem de propulsie interplanetar desprins din filmele SF (viteza de impuls din Star Trek de exemplu), ar putea sa devina realitate in doar cativa ani. Teotetizat inca din 1906, el se bazeaza pe principiul accelerarii ionilor printr-un camp electromagnetic sau electrostatic. Si chiar daca ofera un grad mult mai mic de propulsie fata de un motor de racheta, este mult mai eficient din punct de vedere al resurselor consumate.

NASA a realizat o echipa cercetatori, ce au pus la punct un astfel de prototip. Insa, desi vorbim de NASA, principala natiune implicata in proiect este Canada. Testele initiale arata bine, si primele incercari spatiale sunt programate pentru 2013, de pe Statia Spatiala Internationala.

Un astfel de motor ar putea scurta o calatorie pana pe Marte la doar 39 de zile, comparativ cu sase luni cat dureaza in mod normal. Ion Drive are nevoie doar de electricitate, ce ar putea fi luata de la soare (energie solara). Motorul ar accelera nava pe jumate din distanta, in mod continuu si constant, dupa care si-ar inversa directia si ar decelera restul distantei.

Pe langa durata mai mica a unei astfel de calatorii, s-ar scurta si mai mult timpul necesar unei eventuale misiuni cu oameni pe Marte. Pentru ca planeta rosie este la distanta minima de Pamant o data la doi ani. Fara Ion Drive o nava ar pleca spre Marte, ar ajunge dupa sase luni, ar astepta un an si abia dupa ar porni inapoi. Deci s-ar pierde doi ani.

Cu Ion Drive totul ar dura doar doua luni jumate (fara a socoti timpul petrecut la destinatie).

Exit mobile version