Provocarea a fost sa testez DLSS 2.0 si sa vad ce diferente sunt intr-un joc precum Control. Spre surprinderea mea, DLSS 2.0 schimba foarte mult experienta in gaming si va povestesc imediat despre ce este vorba.
Pe scurt, Control este un joc foarte bine facut in care o sa gasiti atat tehnologia Ray Tracing cat si DLSS 2.0. Ca sa il puteti rula aveti nevoie de o placa video RTX, minim un 2060, si un procesor potent. Pentru test am folosit laptop-ul de Helios 300 de la Acer, review AICI.
DLSS sau Deep Learning Supersampling este o tehnologie foarte complexa. Multi experti considera aceasta tehnologie ca fiind mai importanta decat Ray Tracing-ul. Pe scurt, acest DLSS ofera o imagine de ansamblu mai buna cu o putere de procesare mai mica. Practic ofera o imagine mai buna la un nivel de procesare mai slab, insa la nevoie poate folosi resursele ramase pentru a afisa niveluri si mai ridicate de detalii sau mai multe cadre pe secunda la alegerea utilizatorului.
Atunci cand DLSS 2.0 este activat rezolutia jocului scade, dar numarul de FPS-uri creste, obiectele sunt mai bine definite si imaginea devina mai clara. Da, in ciuda rezolutiei mai mici, jocul se vede mai bine. Nici nu iti dai seama ca jocul a trecut din Full HD in 720p.
DLSS incearca sa ofere un nivel de detaliu superior fara a creste rezolutia jocului. Pe baza unor algoritmi AI, DLSS creste detaliile jocului care ruleaza la rezolutie 720p incat sa para ca ar rula la rezolutie Full HD folosind tehnici de anti-aliasing si TAA (temporaly anti-aliasing).
Mai exact, folosind AI, sunt luate bucati de imagine din fiecare frame si analizate, apoi sunt reproduse fara a se randa fiecare pixel in parte (AI-ul anticipeaza cum ar trebui sa arate anumite bucati din imagine si le „completeaza” automat). Astfel, e folosita mai putina putere de calcul de catre GPU pentru randarea fiecarei imagini, ceea ce duce la mai multe cadre pe secunda. E un tool recomandat in special celor care joaca competitive si au nevoie de acele FPS-uri in plus.
DLSS leverages a deep neural network to extract multidimensional features of the rendered scene and intelligently combine details from multiple frames to construct a high-quality final image. DLSS uses fewer input samples than traditional techniques such as temporal anti-aliasing (TAA) while avoiding the algorithmic difficulties such techniques face with transparency and other complex scene elements.”
Pe configuratia lui Helios 300, adica i7-8750H si RTX 2060 + 16GB RAM, jocul a rulat fara probleme atat cu DLSS 2.0 pornit cat si oprit. Diferentele au fost sesizabile atat la nivel de imagine cat si la nivel de FPS. Cu DLSS Off jocul a rulat in rezolutie Full HD cu 50-60FPS si cu mici dropuri pe la 40FPS.

Cu DLSS On, rezolutie 720P si Ray Tracing activat, jocul a rulat cu 70-80FPS. O imbunatatire foarte buna si la un nivel mai bun de calitate. Pur si simplu imaginea a devenit mai buna si mai smooth, peste asteptarile mele. Ceea ce mi se pare tare la tehnologia asta este ca daca ai o placa grafica precum RTX 2060, adica cel mai ieftin model RTX, poti rula foarte bine jocurile cu DLSS activat. Cu siguranta tehnologia isi va arata avatanjele atunci cand pe piata vor aparea placi mai accesibile/mai slabe si nu vor putea rula jocurile la detalii ridicate sau cu un numar ridicat de FPS-uri. Atunci intervine DLSS si te poti bucura de joc.
Mie mi-a lasat o impresie foarte buna, jocul arata bine indiferent de rezolutie si tare as vrea sa vad si alte jocuri cu DLSS si Ray Tracing. Este important doar sa incerci un astfel de joc si vei intelege cat potential se afla in aceste tehnologii. Trebuie doar ca Nvidia sa continue cu dezvoltarea lor si dezvoltatorii de jocuri sa implementeze tehnologiile.
Totusi, jocul Control nu cred ca se bazeaza atat de mult pe efectele Ray Tracing. Chiar si pe detalii maxime efectele nu m-au dat pe spate in comparatie cu alte jocuri pe care le-am incercat. Cred ca acest joc pune accentul mai mult pe DLSS decat pe efectele Ray Tracing.
In concluzie, tehnologia a functionat si m-a surprins. Daca aveti ocazia va recomand sa incercati si voi un joc cu Ray Tracing si DLSS iar apoi sa-l rulati fara aceste tehnologii. O sa vedeti diferente majore ce nu pot fi exprimate sau aratate atat de usor.