Site icon Arena IT

Microsoft Lumia 950 XL review

A trecut ceva vreme de cand mi-a cazut pe mana un Lumia 950 XL, varful de gama de la Microsoft in ceea ce priveste smartphone-urile. L-am asteptat cu nerabdare insa primele review-uri citite nu-mi dadeau sperante la fel de mari ca si asteptarile, normale de altfel pentru un telefon care costa 3000 lei. Am reusit, in cele din urma, pun cap la cap acest review, pentru ca ideile le aveam creionate de ceva timp. 

Asadar, haideti sa vedem daca a reusit Microsoft sa se ridice la nivelul competitiei (Samsung, LG, Huawei si altii pe partea de Android si Apple pe partea iOS) cu Lumia 950 XL, cel mai puternic telefon din portofoliu.

Design si ambalaj

Design. Avem o carcasa din plastic, de care multa lume s-a plans – dat fiind faptul ca e un varf de gama destul de scump, si un design destul de simplu. Nimic spectaculos.

Cu toate acestea, recunosc, telefonul nu arata rau deloc, insa n-arata nici premium. O mica rama de aluminiu daca-i faceau era perfect. In fine, e din plastic, ne obisnuim cu asta.

Initial pare solid insa daca incepi sa apesi putin pe capac ai sanse sa auzi mici scartaituri. Un lucru nu foarte bun, din nou.

Ofer totusi un plus pentru butonul suplimentar pentru camera foto. Il poti folosi fara sa deblochezi telefonul, devenind astfel extrem de util. Nu dau un minus pentru butoanele de volum si on/off, desi multi s-au plans de pozitionarea lor. Dupa scurt timp te obisnuiesti cu ele si nu le mai incurci.

Ambalaj. Aici avem o cutie comuna, insa care se deschide cum ar trebui sa o faca toate: ca un sertar. O modalitate buna sa nu-ti spargi ecranul din primele minute, cum risti la cutiile cu capac.

Ecran

Display. E bun, are culori vii si rezolutie mai mult decat suficienta. Insa parca nu e ceva spectaculos. In plus, din unele unghiuri, pe intuneric, am vazut o oarecare tenta de albastru.

Touchscreen. Cineva ne intreba in comentarii, cand am anuntat ca-l avem in teste, cum merge cu manusi normale si cu manusi speciale pentru touch. Va spun simplu: nu merge cu manusi normale. Desi am citit ca ar avea ceva functie numita „super touch”, eu nu am gasit nici cum sa o activez si nici nu am vazut-o in actiune. Ba mai mult, ecranul raspunde destul de greu chiar si la niste manusi cu degete pentru touchscreen.

Camera

Din nou, avem un capitol la care telefonul e pe plus, insa nu exceleaza. Tot din nou. E o camera buna spre foarte buna, dar nu e la nivelul celei de pe Galaxy S6 sau iPhone 6S. Pozele sunt facute intr-o lumina nu foarte fericita, insa acolo se vede care este, cu adevarat, calitatea unui senzor foto.

Sistem de operare si aplicatii

Sistem de operare. Am testat in urma cu vreun an un Lumia 640 (si un XL) cu Windows 8.1. Din pacate, n-am apucat sa scriu un review complet dar l-am laudat cu fiecare ocazie. Asta pentru ca telefonul acela se misca, pur si simplu, impecabil. Se simtea ca Windows 8.1, ca sistem de operare de sine statator, este suficient de matur. Nu pot sa spun acelasi lucru si despre Windows 10 Mobile.

Nu s-a intamplat o data ca telefonul sa agate. OneDrive s-a blocat la un moment dat si, per total, parca Lumia 950 XL, desi mai performant, nu se mai misca la fel de fluent cum se misca Lumia 640.

Un alt minus pentru Windows 10 Mobile este la capitolul setari, unde acestea nu mai sunt asa usor de gasit si cautarea printre ele nu prea functioneaza, pentru ca se uita doar la titlul paginii, nu si la ceea ce este in ea.

Aplicatii. Cea mai mare problema pentru Windows Mobile (fie ca e 10 sau 8.1) e data de lipsa de aplicatii esentiale. Totusi, parca s-a mai remediat situatia si 90% dintre persoane probabil ca s-ar descurca foarte bine cu un Windows Phone.

Aplicatiile importante sunt mai mult decat in regula: Outlook, Facebook, Messenger, Waze, Skype, Wunderlist, OneDrive, Shazam, Instagram sau ING HomeBank. Acestea sunt aplicatii pe care le-am folosit zilnic sau la doua zile, dar parca tot mai au nevoie de optimizari.

Pe de alta parte, mi-au lipsit foarte mult urmatoarele: GMail (Outlook-ul nu se poate apropia de ceea ce face GMail), Google Maps, Pebble Time (nu exista deloc integrare), Dropbox sau YouTube. N-am nici sperante ca le vom avea prea curand pe Windows 10 Mobile, ca Google si Pebble urasc Microsoft, dar cine stie…

Microsoft Health, un fel de Google Fit, arata bine, dar l-am avut doua zile pornit, cat m-am plimbat prin Budapesta, si desi i-am zis ca vreau sa inregistreze fara Microsoft Band, ca nu detin unul, n-a inregistrat nimic.

Microsoft Edge e in sfarsit un browser bun pentru mobile. In sfarsit e rapid si merge normal, ca un browser. Cea mai mare problema intalnita pe Lumia 640 a fost navigarea pe internet, pentru ca nu am gasit un browser decent care sa nu agate cand fac scroll sau care sa incarce paginile in 3 minute.

La dialer mai este de lucru, tot nu stie sa caute un contact folosind tastatura numerica, ca la Android.

Youtube exista ca si aplicatie in Store, insa, de fapt, e un shortcut pentru pagina din browser, facut de Microsoft. Merge bine, insa daca nu-l faci fullscreen e inutilizabil, ca foloseste doar o portiune mica din pagina, in partea de sus.

Baterie

Cineva se plangea ca nu-l tine bateria nicio zi. N-am crezut asta, insa in prima zi bateria mea s-a dus ca vantul. Dupa care si-a revenit si a inceput sa tina o zi, poate chiar si o zi si jumatate cu internetul si notificarile pornite.

De incarcat se incarca destul de repede, de la 10% la 50% in vreo jumatate de ora. Probabil ca in total, pana la 100%, poate dura chiar si doua ore, insa daca esti in pana de curent il poti incarca repede.

Un mare plus pentru portul USB-C, era mare pacat daca nu-l puneau.

 

Caldura, internet, difuzoare si Windows Hello

Caldura. Printre nelamuriri, in comentarii, a mai aparut si eterna intrebare despre caldura. Si da, va spun cu tristete, ca se incalzeste si in folosire normala: browsing, video, foto, nu doar cand ca e stresat intens.

Internet. Netul merge bine, atat pe 4G de la Digi cat si pe WiFi. Ba chiar mi-a mers mai bine pe 4G si nu stiu de ce. Si da, stie 4G – TDD de la Digi. 🙂

Difuzor. E mono, se aude tare dar distorsioneaza la putere maxima. N-are bas deloc.

Windows Hello. O functie foarte tare la inceput, cand o descoperi, sau cand te recunoaste din prima. Devine enervanta si ciudat de folosit cand esti pe strada, la birou, si te uiti cu ochii bulbucati la telefon si el nu stie cine esti. Nu poate inlocui un senzor de amprenta.

Concluzie, disponibilitate si pret

In concluzie, Microsoft Lumia 950 XL nu este nici pe departe un telefon prost, insa este unul la care se mai putea lucra. La capitolul software problemele s-ar mai putea rezolva, desi nu vad o rezolvare imediata, insa la capitolul hardware (si design) nu se mai pot face prea multe. Cu toate acestea, mai bine de 50% dintr-un telefon e software-ul, iar specificatiile nu sunt deloc rele, ca atare, cu putina pricepere si cateva update-uri Microsoft ar putea face din Lumia 950 XL un smartphone foarte rapid si stabil. Deocamdata nu e chiar asa.

Acesta se gaseste la eMAG, care ni l-au si trimis la teste, la pretul de 2900 lei, un pret destul de mare, daca ma intrebati pe mine, pentru ceea ce ofera.

Iar in final recunosc, ma declar dezamagit de ceea ce am testat. Mai ales avand in vedere ca era telefonul pentru care le spuneam prietenilor ca as renunta la Android. Asta inainte sa fie lansat.

In alta ordine idei, stati aproape ca am pregatit si un review pentru Microsoft Continuum.

Exit mobile version