Trecerea la noul format face ca pachetul office sa nu mai fie compatibil cu versiunile mai vechi ale sale (o metoda de a scoate bani pe upgrade-uri) si nici cu cele mai populare solutii office open-source si anume OpenOffice si StarOffice. Ciudat cand ne gandim ca formatul ales de Microsoft se doreste a fi „open-source”.
Astfel, odata cu miscarea gigantului Microsoft pe piata vor exista doua formate, si anume ODF (standard certificat ISO – deci beneficiaza de cele mai intalte standarde de calitate – folosit de OpenOffice si StarOffice) si OOXML (format de fisiere ce beneficiaza de o licenta gratuita insa ale carui specificatii se intind pe 6000 de pagini si astfel sunt foarte greu de implementat de grupurile de programatori independenti).
Se pare ca un nou razboi se contureaza la orizont in ciuda anuntului facut de Novell care preciza ca distributia suitei OpenOffice va suporta atat formatul OOXML cat si ODF dar ca va face disponibil codul sursa comunitatii astfel incat toate versiunile de OpenOffice ar putea suporta OOXML.