Asadar, vom vorbi, pe rand, despre urmatoarele aspecte:
- Ideea de baza
- Specificatii
- Design, constructie si ambalaj
- Aplicatii, sistem de operare, folosire si utilitate
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
Cand s-a lansat Apple TV sustineam ideea ca lipsesc de pe piata producatori importanti de astfel de gadget-uri cu sistem de operare Android. Evident ca din septembrie pana acum nu s-a schimbat mare lucru, niciun producator important n-a lansat un tv box cu Android.
In schimb au inceput sa apara tot mai multe variante performante de la producatori din China. Asa este MXIII-G sau ZIDOO X6 Pro, la revenim cu un review in urmatoarea perioada, care au configuratie foarte buna si se misca exemplar, chiar daca nu sunt facute de o firma cu renume.
Probleme pot aparea la capitolul fiabilitate. As fi spus si la capitolul update de software, dar ma abtin avand in vedere ce practici au gigantii in ultima vreme cand vine vorba despre acest subiect.
Specificatii
Sistem Operare | Android 5.1 „Lollipop” |
Procesor | Amlogic S812 Quad-core 2.4 GHz |
Procesor grafic | Mali-450 |
Memorie interna | 8 GB |
Memorie RAM | 2 GB |
Memorie externa | Prin stick USB sau Card SD pana la 32 GB |
Conectivitate | iesire audio digiala, Card Reader SD, Lan (RJ 45) – Gigabit, USB (2 porturi USB 2.0), HDMI, Wi-Fi (Dual-Band 5 GHz, a/b/g/n) |
Dimensiuni si Greutate | 11.4 x 11.4 x 2.0 cm, 201 grame |
Design, constructie si ambalaj
MXIII-G n-arata rau deloc. Cutiuta e suficient de mica cat sa nu incomodeze dar si suficient de aratoasa. Cu toate acestea, nu iese in evidenta prea mult pentru ca are capacul mat, dar e bine ca reuseste sa ramana discreta sub televizor, in sufragerie.
Din punct de vedere al constructiei nu sunt multe de spus. TV Box-ul e suficient de solid si nu pare sa genereze probleme. Cutia e si ea una destul de ok inchegata, a rezistat cu bine drumului din China pana in Romania.

Aplicatii, sistem de operare, folosire si utilitate
Sistem de operare. Dupa cum probabil ati vazut la primul capitol al review-ului, MXIII-G ruleaza Android 5.1 „Lollipop. O face foarte bine si fluent. Totul se deschide aproape instant, ca pe un smartphone bun. Nu am reusit sa blochez box-ul decat o data si l-am folosit destul de mult. Ce mi-a mai placut a fost faptul ca a venit un update OTA chiar cat a fost la mine. Nu ma asteptam de la un gadget din China, „producatorii” de la noi nu sunt in stare nici in ziua de astazi sa faca asta.
Interfata nu e neaparat pe placul meu, pentru ca deja incearca sa fie utila cu patratele cu mari care ar trebui sa le folosesti mai des, eu practic am folosit tot zona de jos cu aplicatiile setate de mine. As fi preferat launcher-ul standard de Android. Sa-l schimb n-am gasit unde, dar nici n-am instalat altul din Play Store.
Nici viteza la internet nu e rea deloc. Am prins ~30 Mbps pe wireless si ~280 pe fir. Insa pe fir cu siguranta am fost limitat de conexiunea mea la RDS, care e de 300 Mbps, pentru ca TV Box-ul are LAN Gigabit.
Aplicatii. Vine cu o mana de aplicatii preinstalate, majoritatea pentru consum de video-uri (mai mult sau mai putin legal) dar inutile, ca nu toate merg. Oricum, are si suita Google, adica ai YouTube, GMail si, cel mai important, Google Play, deci iti poti instala ce vrei.
Eu cel mai des folosesc pe ea urmatoarele, intr-o ordine fara vreo logica:
- Chrome – mi-am pus un kit tastatura + mouse asa ca pot sa caut rapid ceva pe internet. Avand bluetooth poti sa conectezi kit-ul si prin acesta.
- YouTube – pentru momentele cand vrei sa asculti ceva sau sa urmaresti un clip pe televizorul mare, nu pe cel mic al telefonului
- ES File Explorer – pentru navigat prin TV Box dar si pe NAS-ul din retea
- BS Player Free – cel mai ok player de Android, la un moment dat testasem vreo 4 – stie si .mkv si subtitrari. Totusi, din cauza ca unele .mkv-uri au sunet sorround se aude destul de incet chiar daca volumul e tare, ca se aude doar stereo. Daca stiti o aplicatie care sa repare asta lasati-o in comentarii.
Cam astea sunt aplicatiile pe care le folosesc cel mai des. Suficiente, zic eu, pentru consumul de media pe TV.
Folosire si utilitate. V-am spus mai sus cam la il folosesc, in descrierile aplicatiilor. Totusi, mai e o functie utila: Miracast si DLNA. Permite conectarea altor dispozitive cu Android sau cu Windows la MXIII-G, practic vei face mirror acestora pe TV.
L-am testat doar foarte putin si a mers ok, insa nu i-am simtit nevoia pentru ca aveam tot ce-mi trebuia instalat deja pe el.
Daca spatiul de stocare de 8 GB nu vi se pare suficient (desi pentru mine a fost, ca am avut NAS-ul la dispozitie), puteti sa apelati fie la slot-ul de card microSD, pentru extinderea acestuia, fie la unul din cele doua USB-uri in care puteti sa infigeti un stick.
Pe langa cele doua USB-uri, la care apropo, puteti sa legati si periferice, MXIII-G are si un usb mic pentru cablu OTG, doar pentru periferice.
Si mai e un lucru, datorita existentei modulului bluetooth poti sa iesi cu partea de audio prin acesta, spre un set de boxe care suporta o conexiune de acest tip.
Partea negativa la capitolul utilitate e ca doar cu telecomanda nu prea poti face mare lucru, ai nevoie macar de un mouse.
Pret, disponibilitate si concluzie
In concluzie, MXIII-G este cel mai bun TV Box cu Android pe care l-am testat pana acum. Mai am unul in teste, cu specificatii asemanatoare (un procesor poate putin mai bun) si voi reveni cu un review si la acesta. Sunt curios si eu daca sunt diferente majore.
Se gaseste la Techstar si costa doar 329 lei. Eu cred ca face toti banii.