In ultima vreme ne-am aplecat si asupra domeniului de fintech, insa cu preponderenta am publicat stiri sau editoriale despre Revolut. Desi este pe val, aceasta nu este singura companie de succes din domeniu si nici singura lovita de probleme legale.
Financial fact: Cu toate ca este mai cunoscuta, Revolut este cotata la doar 1,7 miliarde de dolari, pe cand N26 cu 1 miliard mai mult. Aceasta din urma are in spate sustinerea lui Peter Thiel, co-fondator Pay-Pal si a fost infiintata in 2013. La acest moment este cel de-al doilea jucator pe piata finetech, dupa brazilienii de la Nubank. Sediul central se afla in Berlin (ceea ce este putin ciudat, dat fiind ca Frankfurt-am-Main este capitala financiara a tarii si a Europei).
Autoritatea care reglementeaza activitatile financiare in Germania (Banfin) a fost sesizata de o stire a cotidianului Handelsblatt, din octombrie 2018. Ca urmare a investigatiilor s-a descoperit ca N26 avea personal insuficient, mai ales datorita outsorcing-ului (procedura des inalnita si in bancile traditionale). Aceasta a permis aparitia unor situatii in care s-au permis tranzactii frauduloase si informari gresite ale clientilor. Intre timp, compania spune ca a triplat numarul angajatilor din zonele cu probleme si si-a revizuit procedurile.
La inceputurile anului compania atragea 300 milioane de dolari pentru a sustine intrarea pe piata americana, unde doareau sa atenteze direct pozitiile JP Morgan si Bank of America. Acestea aveau lansate deja platforme digitale de banking, similare celei folosite de N26.
Se pare ca decizia board-ului de a nu cota la bursa institutia a fost una inspirata. Daca ar fi acceptat ideea unui IPO (Initial Public Offer), fluctuatiile actiunilor s-ar fi putut sa ingroape definitiv N26!
Cata incredere aveti in serviciile unor astfel de banci sau institutii financiare? Aveti conturi deschise la ei?
Mai multă decât în majoritatea băncilor care activează în România
Da, am toată încrederea că acești rechini sunt mai rapace decât majoritatea băncilor care activează în România, exceptând poate ing-ineria bancară…
Lumea e plina de escroci. A te arunca imediat in bratele unei idei poate prea frumoase, risca cateodata sa coste prea mult.