Știrea săptămânilor trecute este cea legată de sonda spațială a NASA denumită OSIRIS-REx, cea care a colectat mostre de praf și rocă de pe asteroidul Bennu.
Bine, sonda a fost lansată cu mult timp în urmă, pe 8 septembrie 2016 mai exact, iar un an mai tărziu a folosit gravitația Terrei pentru a ajunge lângă destinația setată de NASA – asteroidul Bennu. Pe 3 decembrie 2018, fix de ziua mea, cei de la centrul NASA mi-au făcut un cadou: au anunțat că OSIRIS-REx zboară în paralel cu Bennu, având aceeași orbită și viteză, la o distanță de 19 kilometri de el.
A mai duract ceva vreme până când, pe 22 octombrie 2020, a reușit să ia acele mostre de rocă și praf, iar abia pe 24 septembrie a ajuns pe Terra. Interesant e că nu OSIRIS-REx a revenit pe Pământ, ci doar o ”cutie” care conținea mostrele. Sonda a continuat să zboare, iar pentru că mai avea destul combustibil, va orbita un alt asteroid, Apophis, care va fi prin 2029 pe lângă noi. Apropo de el, mi se pare interesantă alegerea numelui, pentru că Apophis, în panteonul egiptean, era zeul distrugerii, iar asteroidul cu același nume este candidatul prim la o posibilă ciocnire cu noi. 🙂
La o primă vedere, cercetătorii NASA au descoperit praf negru, provenit cel mai probabil de pe Bennu. Partea cea mai palpitantă va fi deschiderea containerului unde se află mostrele propriu-zise de rocă, dar asta se va petrece abia săptămâne viitoare.
O conferință de presă este setată deja pentru 11 octombrie la ora 11 a.m. EDT (15:00 GMT), în timpul unui eveniment transmis pe internet pe care îl puteți urmări live.
Sursa: space.com
Lasa un comentariu!