Aceste specificatii nu au fost confirmate, si sunt considerate pentru moment zvonuri. Dar chiar si asa sunt destul de interesante. Pe scurt, se pare ca viitoarea Radeon R9 390X va avea la baza un GPU Fiji, cu arhitetura GCN 1.2, un total de 4096 Stream Processors si o frecventa estimata la aproximativ 1 GHz (frecventa de boost, singura care mai este comunicata de AMD).
Acest GPU va avea la dispozitie 4 GB memorie tridimensionala, cunoscuta ca si HBM (High Bandwith Memory). Aceasta, in ciuda frecventei de numai 1.25 GHz, reuseste sa ofere o latime de banda uriasa, de 640 GB/sec, adica de doua ori cat poate R9 290X cu a sa memorie GDDR5 la 5 GHz pe 512 bits. Si asta chiar daca arhitectura GCN 1.2 beneficiaza si ea de compresie a texturilor.
Ramane de vazut daca toate aceste informatii sunt reale, si la ce consum va reusi sa realizeze AMD aceasta placa video. Multe zvonuri indica 300 W, facand din R9 390X cea mai infometata placa de pana acum. Spre binele AMD speram sa nu fie asa, desi fara un nou proces tehnologic sau o arhitectura radical diferita nu stim cum ar putea creste numarul de unitati functionale fara a urca si consumul.
O alta problema va fi dimensiunea fizica a chip-ului. Hawaii masoara 438 mm2 la ale sale 2816 Stream Processors. Si chiar daca nu se aplica regula de trei simpla, un chip similar de 4096 Stream Processors ar ajunge putin cam mare, de minim 550 mm2. Poate din aceasta cauza AMD opteaza pentru procesul tehnologic de 28 nm de la GlobalFoundries, ceva mai dens. Speram sa fie si cel putin la fel de performant si eficient ca la TSMC.
Lucrurile se vor clarifica incet, in timp. Pentru ca am mai avea de asteptat cateva luni bune aceasta placa video Radeon R9 390X, pana undeva in iunie 2015.