Am folosit Nokia 5.4 două săptămâni, dar nu am apucat să finalizez review-ul până azi. Așa că, mai jos regăsiți părerea formată pe perioada cât l-am avut ca daily driver. Apropo, toate articolele noastre despre Nokia pot fi găsite aici.
Cuprins
- Specificații
- Ambalaj și accesorii
- Design și construcție
- Software și performanță
- Ecran și sunet
- Camera foto și video
- Baterie
- Preț, puncte pro și contra
Specificații
Display |
ecran IPS LCD, de 6,39 inci (raport ecran/corp de ~82%), aspect 19:5:9, rezoluție 720 x 1560 pixeli, densitate de 269 ppi |
Chipset |
procesor Qualcomm SM6115 Snapdragon 662 (11 nm), Octa-core (4×2.0 GHz Kryo 260 Gold & 4×1.8 GHz Kryo 260 Silver) si GPU Adreno 610 |
Memorie RAM4 sau 6 |
GB de RAM |
Camera foto |
Principală: cvadruplă – 48 MP, f/1.8, (wide), PDAF/5 MP, 13mm (ultrawide)/2 MP (macro)/2 MP (senzor de adâncime)Are opțiune de fotografie panoramică, HDR și LED flash. Filmează 4K@30fps, 1080p@30fps.Secundară: 16 MP, f/2.0, (wide)Filmează 180p@30fps. |
Stocare |
64, 128 sau 256 GB spațiu de stocare (eu l-am primit pe cel de 64 GB) |
Conectivitate |
Dual SIM 4G (Nano-SIM cu dual stand-by); Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot; Bluetooth 4.2, A2DP, aptX Adaptive; GPS – A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS; NFC |
Sistem de operare |
Android 10 |
Acumulator |
4000mAh din aliaj Litiu-Polimer, compatibilă cu încărcare la 10 W |
Altele |
senzor de deblocare cu amprentă digitală; deblocare facială; disponibil în două culori: Polar Night și Dusk; mufă de încărcare USB-Type C; mufă audio Jack: radio FM |
Ambalaj și accesorii
Dacă ați citit review-ul lui Nokia 1.3, atunci capitolul acesta este identic. Daca nu ați apucat să îl lecturați, o puteți face aici. Nu are rost să rescriu la fiecare review aceleași lucruri, nu?
Design și construcție
Nokia 8.3, din filmul încă nelansat cu James Bond este identil la design? Nu mă credeți? Citiți review-ul lui Alex și verificați dacă nu seamănă telefoanele! Singurul lucru demn de remarcat aici este că butonul dedicat Google Assistant poate fi dezactivat. Doamne ajută, pentru că tot apăsam pe el ca să aprind displayul și mă enervam că pornea asistentul care încerca el să ghicească ce doresc de la el/ea. 🙂
De fapt, ar mai fi ceva de adăugat – lipsa certificării IP sau a protecției cu Gorilla Glass! Știți ce mi-au spus câțiva prieteni, când le-am spus asta? Ca sigur este o scăpare Nokia, pentru că este imposibil ca în 2020/2021 să avem parte de asemenea lipsuri. Doar că nu este deloc așa. Nu vreau să cobesc, dar pe cât de mare a fost hype-ul la relansarea brandului finlandez, pe atât de dezamăgit sunt de produsele testate de la ei…
Software și performanță
Telefonul vine cu Android 10 la bord – măcar atât – și cu minore intervenții la nivel de OS din partea Nokia. Practic, putem spune că avem Andoid Vanila pe el! Am primit chiar și un update OTA, pe la final de utilizare.
Fiind vorba despre un procesor midrange, lansat la început de 2020, nu am avut prea mari așteptări de la el. Nu capotează el chiar din orice, dar am avut surpriza să nu pot răspunde la telefon de vreo două ori! Bine, v-am mai spus și cred că v-ați obișnuit cu asta, eu sunt mai degrabă un power user când vine vorba de telefoane. Dacă este să mă raportez la categoria din care face parte, telefonul se mișcă binișor, dar clar era loc de un Snapdragon 710 sau 712 pentru a-l face mai lean în utilizare.
Ei bine, dragii moșului, problema mea majoră în utilizarea acestui terminal, motivul pentru care m-am și oprit în a-l mai folosi, a fost faptul că reseta automat ceva setare de la conexiunea de date. Deși mi-am propus, am uitat să fac print screen erorii, dar ea bloca telefonul să foloseasca conexiunea de date GSM. Practic, dacă nu eram conectat la o rețea wireless, nu îl puteam folosi decât pentru a trimite sau pentru a primi apeluri de voce sau SMS-uri. Deși am modificat manual setatarea respectivă, ea revenea la parametri eronați în decurs de câteva ore, fără a face eu restart. Iar cel mai rău era că nu mă direcționa automat și spre Wi-Fi Calling… Sper doar cp a fost o problemă cu unitatea trimisă mie la testare, altfel e bai mare!
Să privim și părțile pozitive (acest cuvânt atât de hulit în perioada asta) – senzorii de deblocare se comportă ireproșabil, iar semnalul GSM și conexiunea bluetooth sunt stabile. Chiar m-am mirat de rapiditatea cu care se deblochează telefonul. Comparabil, sau chiar peste telefoane mai scumpe.
Pentru curioși și pentru amatorii de statistici, vă las mai jos rezultatele de la testele sintetice:
- PC Mark:
Ecran și sunet
Voi face din nou economie de cuvinte – că doar și Nokia a făcut economie de idei pe acest model – și vă voi îndruma din nou spre articolul lui Alex, despre 8.3 (aici). Practic, la ce scrie el se aplică și în acest caz, cu un singur amendament – diagonala mai mică!
Camera foto și video
În mod clar nu vei cumpăra telefonul pentru camera lui foto, dar nici nu te face să îți pară rău de achiziție. Marile probleme apar când folosești opțiunea de zoom: cu cât este mai mare, cu atât sunt mai slabe pozele. Deci, luați-vă gândul de la spionat vecinele cu asemenea smartphone. 🙂
Filmările sunt și ele în nota generală a telefonului – nici rele, dar nici foarte bune! Cam ca și pozele pe timp de noapte (aici să aveți grijă să fie măcar o sursă de lumină prin apropiere, altfel nu se va distinge nimic).
Pentru exemplificare, vă las linkul de la albunul de Google Photos, precum și cele două scurte video:
Baterie
Mă așteptam să țină mai puțin, dar a fost o surpriză plăcută faptul că mă trecea ziua lejer. Încărcarea la 10W nu este ceva wow în 2020/2021, dar își face treaba.
Preț, puncte pro și contra
Varianta primită de mine nu o mai regăsesc la vânzare, doar pe cea de 128 GB stocare o mai văd. La eMAG este 1.129,99 LEI, iar la Quickmobile, este 899,90 LEI. Ultimul preț mi se pare mai apropiat de ceea ce oferă Nokia 5.4.
Pro
- sistem de operare curat
- autonomie bună
- ecran mare
Contra
- prețul de peste 1.000 este prea mare
- nu are update anunțat la Android 11 încă
- probleme cu conexiunea de date
- design prea generic