Site icon Arena IT

Nokia Lumia 925 review

Nokia Lumia 925 este al patrulea telefon cu Windows Phone 8 care cade pe mana noastra. Primul a fost, anul trecut, HTC 8X – configuratie asemanatoare cu Lumia-ul de acum, primit tot prin programul Orange Smartphone Tester, a urmat Nokia Lumia 820 si, putin de tot, ne-am jucat cu HTC 8S. 
nokia lumia 925
Inca de la inceput am fost impresionat de cat de bine se poate misca Windows Phone 8, am spus-o si in review-ul HTC 8X, a spus-o si Gabriel la Nokia Lumia 820 si mi-am confirmat si la HTC 8S. Mai ramanea sa se intample la fel si cu Lumia 925, dar nu aveam dubii ca va fi asa.

Chiar daca au fost doar patru la noi in teste pot spune cu mana pe inima ce sistem de operare as dori daca ar fi sa inlocuiesc Android-ul. Exact, Windows Phone 8. Insa, haideti sa lasam vorba la o parte si sa trecem la treaba.

Cuprins:

  1. Ideea de baza
  2. Design si ambalaj
  3. Camera, difuzor si ecran
  4. Sistem de operare si performante
  5. Autonomie
  6. Specificatii
  7. Pret, disponibilitate si concluzie

Ideea de baza

Nokia Lumia 925 isi propune, cel putin la prima vedere, dupa modul cum este promovat, doua lucruri: sa se prezinte ca un telefon premium, elegant, si sa faca poze peste medie. Dupa doua saptamani de testat pot spune ca a reusit sa atinga ambele scopuri, insa la capitolul camera parca mai e putin de discutat.

Design si ambalaj

Design. Recunosc, nu sunt adeptul formelor patratoase, de aceea la prima vedere Lumia 925 nu mi-a prea placut. Insa dupa un timp m-am obisnuit cu el si mi-am schimbat parerea initiala, a inceput chiar sa-mi placa. Asta pentru ca, dupa cum spuneam si in primul capitol, a inceput sa-mi dea senzatia unui telefon premium, cu materiale de calitate si finisaje de exceptie.

In plus, am spus si intr-un articol anterior in care prezentam primele impresii despre telefon, ca mi se pare foarte usor si comod de tinut in mana. Desi are insertii metalice ramane usor si desi e patratos e subtire si placut de tinut in mana.

Ambalaj. Ambalajul e colorat, specific telefoanelor cu Windows Phone 8. Carton bun, cutie usor de deschis. Nu sunt foarte multe de spus aici.

Camera, difuzor si ecran

Difuzor. Incepem cu partea care probabil intereseaza cel mai putin pe majoritatea cititorilor. Chiar daca nu ofera sunet stereo difuzorul se aude clar si placut. Nu e pentru facut petreceri, dar e suficient pentru urmarit un videoclip.

Ecran. Ecranul are dimensiunea maxima pe care mi-as putea-o inchipui in buzunarul meu in acest moment: 4.5 inch. Peste dimensiunea asta mi se pare prea mult. Rezolutia, 768 x 1280 pixeli ii ofera o desnitate a pixelilor foarte buna, de 332 ppi. In rest, e un AMOLED frumos colorat si extrem de luminos care se vede decent si afara, la lumina naturala.

Camera. Aici discutia e cu doua taisuri, Nokia sustine ca aparatul foto de pe acest telefon dispune de tehnologia PureView si ca face poze bune indiferent de situatie. Eh, rezultatul il vedeti si voi mai jos. Nu sunt poze proaste, sunt mai mult decat decente, insa nici iesite din comun nu sunt, dupa parerea mea.

Test foto

Test Video

Sa nu uitati sa puneti YouTube-ul pe 1080p! 🙂

Video pe timp de zi

http://www.youtube.com/watch?v=aRou9eP9n3A

Video pe timp de noapte

http://www.youtube.com/watch?v=wEksnSYBZls

Sistem de operare si performante

Sistem de operare. Am spus-o, o spun din nou si o sa o tot repet: Windows Phone 8 este un sistem de operare extrem de reusit. Se muleaza perfect pe hardware-ul pe care ruleaza. Nu stiu daca e vorba de optimizari facute de producator impreuna cu Microsoft sau nu insa fiecare telefon cu Windows Phone 8 s-a miscat exemplar. La fel e si in cazul Nokia Lumia 925. Puteti uita de sacadatul si blocatul de pe Android cand cu acest telefon in fata.

Singura problema a acestui sistem de operare e reprezentata de lipsa aplicatiilor. Daca de la HTC 8X pana acum au mai aparut o gramada de aplicatii, ca avem Facebook, Dropbox, WhatsApp si aproape orice aplicatie uzuala, tot lipsesc unele piese din puzzle. De exemplu, nu ai o alternativa la browserul standard, Internet Explorer. Nu ai o alternativa pentru citit GMail-ul. Si altele de acest tip.

Dar, repet, se misca exemplar si daca ar fi sa dau Android-ul pe el l-as da.

Performante. La capitolul asta intra si jocuri insa nu am gasit nimic jucabil, gratuit, care sa solicite telefonul. In orice caz, nu am putut sa nu fac si un test, asa ca am rulat un AnTuTu. Rezultatul e apropiat de HTC 8X. Aici am fost nevoit sa opresc testul de GPU, altfel aplicatia crapa, am aflat si eu asta de la altii. Rezultatul aici.

Temperaturi. Telefonul este in general rece insa cateodata dupa mai multe poze se incalzeste in partea de langa senzor. In rest, oricat l-as fi stresat a ramas relativ rece.

Autonomie

La capitolul autonomie Nokia Lumia 925 nu dezamageste dar nici nu exceleaza. Bateria te poate tine doua zile la folosit normal si poate fi gata pana la sfarsitul zilei daca tragi prea tare de telefon. Daca o manajezi poate depasi doua zile, ajungand chiar pana la trei zile, insa trebuie sa te porti bland cu ea.

Daca activezi Battery Saver, atunci cand mai ai doar vreo 10%, ai sanse sa te mai tina inca vreo 5 ore, am testat asta. Evident, cu conditia sa nu il mai prea atingi in perioada asta, decat maxim pentru cateva convorbiri.

Tot aici, vreau sa va spun ca eu am dezactivat Glance Screen, o optiune care-ti afiseaza un ceas pe ecran chiar si cand telefonul e in stand-by, ca la vechiile telefoane Nokia, mi se parea inutial si consumatoare de energie.

Specificatii

Procesor Dual core 1.5 GHz Krait + Adreno 225 GPU
Memorie 1 GB RAM
Stocare 16 GB / 32 GB flash, fara slot de card SD
Ecran 768 x 1280 pixels, 4.5 inches (332 ppi)
Camere foto Spate: 8 MP LED Flash; Fata: 1.3 MP, filmare 1080p respectiv 720p
Porturi 1 x USB (prin microUSB),jack 3.5 mm
Conectivitate Wi-Fi (802.110 b/g/n), LTE, Hotspot
Senzori si accesorii G-Sensor, accelerometru, boxe
Baterie 2000 mAh
Sistem de operare Windows Phone 8

Pret, disponibilitate si concluzie

In concluzie, Nokia Lumia 925 este un telefon bun, elegant si rafinat, care se misca excelent si are o camera foto buna. Este candidatul ideal pentru inlocuitorul unui telefon cu Android.

Telefonul se gaseste la Orange, fara contract, la pretul de 439 de euro, un pret bun, sau la abonament la preturi incepand de la 59 de euro.

Telefonul a fost primit in teste in cadrul programului Orange Smartphone Tester, alte review-uri aici.

Exit mobile version