Faptul ca Romania este in top in ceea ce priveste decesele cauzate de accidentele rutiere, nu mai este de mult o stire, din pacate. La fel de trist este ca institutiile abilitate nu fac altceva decat sa contabilizeze victime, in loc sa actioneze proactiv.
Poza de mai jos este preluata de pe site-ul Parlamentului European si ne pune in fata o realitate sumbra, insa cunoscuta deja noua:
În 2017, țările UE cu cele mai bun scor în materie de siguranță sunt: Suedia, Marea Britanie și Olanda. Țările cu cele mai slabe înregistrări privind siguranța rutieră sunt România, Bulgaria și Croația.
Asta in conditiile in care, acelasi site spune ca, intre 2001 si 2017, datorita dezvoltarii tehnologice si a regulilor europene, numarul accidentelor din UE a scazut cu aproape 60%. Politia Romana a publicat si ea o statistica pentru aceeasi perioada, care arata ca la noi accidentele auto au crescut cu aproape 20%. Este drept ca si numarul mortilor pe sosele a scazut cu aproximativ 26%, insa cel al ranitilor grav a urcat cu 35%.
Dupa ce v-am insirat toate aceste cifre, revenim in prezent, in Romania. Unul dintre ultimele acte ale guvernului Dancila a fost Ordonanta de Urgenta 11/2019, care prevede amenzi mult mai mari pentru participantii la traficul rutier, care folosesc telefoanele mobile, indiferenta ca ruleaza sau stationeaza la semafor.
Sa nu ma intelegeti gresit – nu folosesc telefonul cat sunt la volan decat extrem de rar. Iar pentru acele dati cand o fac, merit amenda prevazuta in lege, indiferenta de valoarea ei. Insa problema noastra nu erau valorile mici alea contraventiilor, ci lipsa interesului de a le aplica.
Ca sa fiu sigur ca nu sunt tentat sa folosesc telefonul la volan, mi-am setat telefonul sa treaca automat pe modul silentios cand senzorii de miscare simt ca sunt in masina. Optiunea exista la OnePlus 6 personal, insa nu stiu daca se poate activa si pe alte telefoane. In plus mi-am cumparat un radio cu bluetooth, in batranul Logan, ca sa pot efectua apeluri, daca e musai. Cu toate acestea, se mai intampla sa verific scurt telefonul, cateodata, cand sunt la semafor. Cu toate acestea, nu mi s-a intamplat pana acum sa fiu oprit pe dreapta de vreun agent de politie. In plus, la noua masina, am optat din start la un sistem audio care sa permita conectarea smartphone-ului la el, ca sa pot sa vorbesc linistit la telefon, daca e nevoie.
Articolul a fost redactat de ieri, cand OUG a intrat in vigoare, insa am asteptat pana azi cu publicarea. Am umblat in timpul asta prin Timisoara si prin imprejurimi, ca sofer si ca pasager. Nu am intalnit nici macar un echipaj de la rutiera, desi, teoretic, ar fi avut de ce sa iasa pe trasee.
Asa ca, vedeti voi, problema cred ca este la felul in care se aplica legea, nu la amenzile prea mici. Atat timp cat nimeni nu sta sa o aplice, putem avea cele mai mari contraventii din UE sau chiar din lume. Asta nu va schimba cu nimic situatia de pe drumurile tarii, care devin tot mai rosii, de la sangele victimelor. Dar, nu-i asa, macar politicienii se pot lauda ca au incercat sa schimbe ceva?
Prevederile Ordonantei, le gasiti aici.
Daca s-ar aplica codul rutier fara tot ce tine de telefonul mobil ar ramane fara permis vre-o 20% dintre soferi pentru ca se circula haotic. Politia Rutiera nu exista in afara boschetilor. Daca nu treci pe langa boscheti poti face ce vrei ca nu patesti nimic.
Dacă s-ar PUTEA aplica codul rutier sau orice altă lege, în totalitate, ar fi ceva de vis! Dar ce te faci când primarul face parcări pe ambele părți pe un drum îngust cu circulație în ambele sensuri, obstrucționând astfel circulația, sau parcări în spic din care poți să ieși doar dând cu spatele în trafic cu o vizibilitate nulă și te rogi să te vadă ceilalți? Sau că, pentru că nu sunt locuri de parcare, se parchează la mai puțin de 5m de intersecții și treceri de pietoni? De fapt cea mai mare problemă din traficul din România este vizibilitatea și în special vizibilitatea laterală pentru că toți au construit garduri înalte sau și-au luat dulapuri cu geamuri fumurii prin care nu vezi nimic. Chiar, voi ați văzut în alte țări europene garduri așa înalte sau atâtea mașini opace? Însă știm cu toții de ce. Și uite așa iar ne întoarcem la hoți și la faptul că îi tolerăm sau ne facem că nu îi vedem și la faptul că la noi legea se aplică preferențial…
Locul de parcare nu e un drept. Posesia unei masini nu e o obligatie. Avem picioare, biciclete, trotinete, transport in comun. Deci impozite anuale mari fuctie de poluare, marime masina, locuri de parcare scumpe cu amenda serioasa daca nu platesti si cu supraveghere video 24/7 si vom vedea cine va mai continua sa se plimbe singur cu masina.
Problema nu e ca folosesti telefonul mobil la volan, desi si asta e important ci problema e siguranta conducatorilor auto. Poti sa maresti cat vrei tu amenda in conditiile in care noi nu avem autostrazi, mortii pe sosele vor continua sa „apara”. Este important sa fim atenti la condus nu la telefon sau orice altceva ce ne-ar putea distrange atentia insa problema e siguranta pe sosele cu benzi delimitate corect, ca despartitoare de beton intre benzi, pasaje pentru pietoni, acolo unde trebuie, etc
Practic ce ai vrut tu sa transmiti, Cristi, este ca degeaba s-a dat legea daca nu sunt organele autorizate sa o aplice. Legea nu mi se pare degeaba dpdv teoretic: in CJ majoritatea soferilor care nu vad ca e verde la semafor, care nu semnalizeaza, care merg suspect de incet sunt cu botul in telefon. Daca ar avea si cine sa-i vada si sa le dea amenda cu siguranta traficul ar fi o idee mai civilizat. Intr-adevar legea asta nu scuza lipsa autostrazilor, dar in orase ar putea ajuta enorm – daca are cine sa o aplice. Eu as mai propune o lege care sa interzica folosirea castilor pe bicicleta sau cand mergi pe strada. Am observat de foarte multe ori ca persoanele respective nu se mai concetreaza la ce se intampla in jurul lor. Trec strada fara sa se asigure, claxonezi si nu te baga in seama, etc.
Asta e ideea – aplicarea deficitara a legilor, nu lipsa lor 🙁
O problema si mai mare ar fi ca (inca) se da spaga la examenul de oras si astfel sunt o gramada de ageamii pe sosele, adevarate pericole pentru ceilalti din trafic. Infrastructura proasta de care se plang toti este vina colectiva a tuturor: nu am presat indeajuns pe cei de la conducere ca sa faca sosele decente, Ne plangem ca niste muieri, dar nu-i tragem de maneca pe cei responsabili. Le dam (eu, nu) votul in continuare si ne complacem in aceeasi speranta perpetua ca va veni un supraom care sa faca treaba pe care fiecare dintre noi in parte trebuia s-o faca…
Telefonul mobil folosit inadecvat in timpul condusului este clar un pericol. E buna si legea asta noua.
Foarte bine punctat. Ca sa nu mai zicem ca sunt oameni la 70-80 ani care inca conduc, oameni care au antecedente si probleme cu inima si alte boli, care conduc. Nici nu stii cand crapa la volan, iar asta nu ar fi o problema daca ar crapa de unul si gur si s-ar duce in camp. Dar de obicei mai iau si cate o familie cu ei.
Acum toti suntem atot stiutori dar poate am mers si noi cu CINEVA cu masina care avea 80 intro zona de 40 si dupa un boschet era un politai si soferul care sigur era unul educat a zis sai f. T in gura de pandari hai sa ne ca..m pe noi de educati
Nu am citit textul de lege, dar conform pozei de mai sus aceasta lege nu e chiar grozava.
Da dreptul politiei sa te amendeze doar ca te-ai uitat pe harta/telefon care era pus in geam…..
ca de…doar il folosesti, nu?
inca ceva….detin un autoturism dotat cu touchscreen/bluetooth/android auto.
Care este diferenta dintre a manevra un astfel de aparat media si un telefon????
Cred ca nu e mare diferenta…….
Ca sa nu mai zic ca in ziua de astazi esti „obligat” sa folosesti unele aplicatii direct in masina (zenparking, ridicare bariera, etc)
Dar de…..ce naiba ma tot intreb eu daca guvernul a luat in considerare ridicarea barierei din telefon??????? Noi avem gropane pe strazi si oamenii mor din cauza asta!
Noi avem masini vechi, poluante si nesigure, iar lumea se uita urat la tine daca ai avut tupeul sa-ti cumperi masina noua.
Noi avem telefoane mai scumpe decat masinile pe care le conducem si masini mai scumpe decat locuintele……wtf is this????!!???
In practica, de pe touchscreenul masinii ajungi mai usor la meniuri, ca nu ai atatea clickuri de dat. In plus, cred ca ei pleaca de la premisa ca multi se dau pe retele sociale la volan. Inca o data, problema trata pe forma, nu pe fond
ceea ce nu stiti voi inca
este ca faceti parte din cea mai proasta natie [ penultima mai exact ] din Europa
rezultatul multor lucruri negative la care suntem fruntasi rezulta si din nivelul mic al IQ-ului populatiei romane
nu eu zic ci testele PISA 2015
da, rezultatul mortilor din accidentele rutiere rezulta si din starea drumuriilor dar si din nivelul scazut de educatie rutriere si de civilizatie
Primul pas spre indreptare sau desteptare cat de cat intelectuala este recunoasterea faptului ca natia noastra este codasa Europei in ceea ce priveste IQ-ul – vezi recentele peregrinari pe coate si genunchi a zeci de mii de romani ca sa pupe o racla cu oseminte si apoi sa bage niste sarmale la Parascheva (Paraschiva sau cum s-o numi). Sa nu ne miram ca nu putem genera ca natie drumuri decente sau sa ne pastram in proprietate resursele, suntem prea prosti ca sa reusim. Asa si cu maimutele de pe sosele…
@Jedi 1 – thumb up!
Fraților accidentele sunt asa de dese la noi din cauza drumurilor, nu exista autostrăzi iar drumurile sunt foarte proaste