Deși au evoluat extrem de mult în ultimul deceniu, standardele Wi-Fi convenționale încă prezintă limitări serioase în ceea ce privește acoperirea, iar tehnologiile menite să transmită date pe distanțe mari au de regulă un consum ridicat de energie și sunt extrem de scumpe. Din fericire, tehnologia pare că evoluează și pe segmentul routerelor cu acoperire mare, iar mulțumită standardului Wi-Fi HaLow (IEEE 802.11ah), acum putem transmite date pe distanțe foarte mari cu investiții minime în echipamente.
Soluția vine de la Morse Micro care a introdus recent un router bazat pe acest standard. MM-HL1-EXT, căci așa se numește permite transmisia de date pe distanțe de până la 16 km în mediile rurale sau de până la 3 km în mediile urbane dense. Routerul operează pe frecvența de 900 Mhz, iar vitezele nu sunt nemaipomenite, având limite teoretice de 32 Mbps și 300 Mbps la lățimi de bandă de 8 Mhz, respectiv 40 Mhz. Soluția poate că nu este una atractivă din punct de vedere al performanțelor, mai ales dacă ne raportăm la routerele convenționale, însă se poate dovedi extrem de utilă în zonele unde conexiuniile la internet prin cablu UTP sau fibră optică nu sunt posibile.
În materie de dotări, routerul integrează un procesor dual-core MediaTek MT621A, 256 MB de memorie RAM și 32 MB de stocare flash, iar pentru transmisia de date dispune de module radio Morse Micro MM6108 și AzureWave AW-HM593, capabile să transmită date la puteri de până la 23 dBm. De asemenea, vine cu două porturi Gigabit, poate opera concomitent și în mod Wi-Fi 2.4 Ghz și se alimentează printr-un singur conector USB C, având un consum de energie extrem de mic. Mai mult, rulează firmware-ul open-source OpenWrt 23.05, foarte bogat în opțiuni, într-o variantă care este menținută și actualizată de către producător.
Prețul pentru Morse Micro MM-HL1-EXT este de doar 100 de dolari, însă momentan pare să fie disponibil doar în cantități limitate. Cât despre legalitatea utilizării unei astfel de soluții, acesta a obținut deja certificările de operare în America de Nord, Canada și Australia, urmând ca în viitorul apropiat să fie validat și de către autoritățile de reglementare din EMEA și Asia.
Via Techspot
dar cat ne-ar mai praji si astea? nu ajunge ca ne prajim local, acum sa ne prajeasca tot orasul?!
Dubleaza-ti tichia de staniol 🙂
serios? las ca votez eu suverantiee..pt wifi dacic!
souveraineté *
@alin: doar radiațiile ionizante pot „prăji” țesuturile. Adică să desprindă electronii de atomi – proces denumit ionizare.
Routerul ăsta generează unde electromagnetice RF la 900 Mhz care nu au suficientă putere pentru a face asta, fiind complet inofensive. Pe aceeași frecvență operează și telefoanele mobile pe care le folosești de peste 20 de ani.
la telefon iti spune clar sa il tii departe de cap, iar in general se spune ca radiatiile sunt „sub limite”. super asa, facem niste limite mari si pe urma ne laudam.
exemplu de „siguranta si incredere”: https://www.news-medical.net/health/Does-WiFi-Affect-the-Brain.aspx
Am o curiozitate: ce studii ai?
Aș putea să-ți dau o explicație mai amplă despre radiații, dar nu știu dacă are sens să ne pierdem timpul.
eram bun la fizica. testeaza-ma(+google 🙂 ).
totusi mi se pare ca nu ai cum sa reusesti din moment ce toti au conchis ca nu s-a dovedit nimic concret/e prea devreme/sub „limitele actuale”.
Domnu’ Alin, mai pune mâna pe o carte de fizică. Oricum generațiile mai tinere își prăjesc creierul pe TikTok, dar nici nu își dau seama.
de unde stii ca e doar tiktokul si nu si radiatiile si altele?
Wifi la mare distanta exista de mult timp prin protocolul Lora. Vitezele sunt extrem de mici, dar exista piata pt asa ceva. Citeam undeva ca recordul de distanta e undeva peste 1350 km. In utilizare in mediul urban, protocolul lora are o acoperire de pana la 3-5 km parca, iar in mediul rural trece de 10km. De exemplu unele contoare de apa folosesc acest protocol de comunicatie, citirea lor se poate face de la distanta, probabil chiar din biroul administratorului care iti calculeaza cheltuielile la bloc. Tehnologia va evolua constant si pot sa spun cu incredere ca aceste unde radio prajesc doar creierul celor care cred asta si sunt “suveranisti” 🙂 Ei nu inteleg ca erau radiati de posturile de radio si tv terestre inca de cand umblau in scrot la tata lor. Si sunt destul de sanatosi acum sa faca gargara degeaba. Dar cum zicea cineva “nu-i vorbi prostului, ca ti-l faci dusman”.
prietenas(nu dusman 🙂 ), radio/tv era 1 ala pe un deal departe. acum ai „pa bloc/dupa bloc”, in fata geamului pe strada, toti vecinii din jur cu meshuri si ce mai au, toate electrocasnicele, iar acum cu tehnologia asta vor sa iti puna sute de mii/milioane de vecini routerul pe tine.
da, tehnologia evolueaza sa faca bani.
ps: bily gates parca are km de fibra optica la mosie, oare de ce? nu cred ca il vom vedea cu niste relee pe casoi, desi si-ar permite si satelit pe acoperis.