Site icon Arena IT

nVidia prezinta Fermi

Se pare ca nVidia s-a saturat sa tot auda informatii despre placile video AMD. Asa ca, pentru a fura putin atentia, a dezvaluit arhitectura viitoarei placi video high end, Fermi. Insa detaliile si specificatiile nu au fost facute publice tot acum. Pentru ele mai trebuie sa asteptam ceva timp, pana la lansare. Pe scurt s-au dezvoltat putin informatiile deja stiute.

Cum am mai spus, Fermi este un GPU realizat de TSMC in procesul tehnologic de 40 nm, si integreaza 3 miliarde de tranzistori. Este un nou concept de inginerie, care intre altele include 512 Stream Processors, grupate cate 32 pentru a forma un multiprocesor grafic, iar patru astfel de multiprocesoare dau nastere unui cluster grafic.

Chip-ul grafic dispune de numeroase noutati, atat la nivel hardware, cat si software integrat. Astfel, exista 4 Raster Engines, fiecare capabil de a procesa cate 8 pixeli, ce se ocupa de toate sarcinile de vectorizare. Mai amintim cele 16 PolyMorph Engines, responsabile de toate sarcinile geometrice (Vertex Fetch, Tessellation, Viewport Transform, Attribute Setup sau Stream Output). Ele sunt capabile de procesare in ordine aleatorie (pana acum dedicata CPU-urilor), pentru a stoarce orice gram de performanta.

Fermi are 64 unitati de texturare, insa fiecare din ele este pentavalenta, putand procesa in acelasi ciclu o adresa si patru mostre. Iar la memorie cache avem cate 64 KB L1 per multiprocesor si 768 KB L2 la comun. Si nu in ultimul rand, noua placa nVidia dispune de 48 ROP-uri.

Ca tehnologii, pe langa DirectX 11, nVidia marseaza pe teselare. Si din aceasta cauza am vorbit despre Raster Engines si PolyMorph Engines. Cu ajutorul ei se doreste rendarea unor decoruri net superioare in jocuri, un avantaj fata de ce pot GPU-urile AMD. Si asta fara penalizare de performanta. Nu ramane decat ca programatorii sa se foloseasca de aceasta functie.

Umbrele vor fi mai bine realizate, datorita tehnologiei jittered sampling. Si s-a ameliorat net comportamentul cu AA activat. Fermi se comporta mult mai bine si la procesarea generala, ce se remarca si in rendarea de efecte de fizica PhysX. Si fiecare multiprocesor se poate dedica unei anumite sarcini.

Despre 3D Vision Surround am mai vorbit. Trebuie insa mentionat ca nVidia nu s-a gandit la aceasta tehnologie de la bun inceput, si a inclus-o doar ca un raspuns la Eyefinity. Si din aceasta cauza nu este prea bine realizata: o placa, desi teoretic suporta trei monitoare, are doar doua iesiri video. Asa ca, cel putin pentru inceput, 3D Vision Surround va exista doar prin SLI.

Si pentru a indica putin si performanta acestei placi, a fost testata in Far Cry 2 – Ranch Small, la rezolutia de 1920*1200 pixeli, AA 4x si detalii Ultra High. Si in aceste conditii a obtinut 84 fps. In acelasi test a fost inclusa o alta placa, ce a reusit doar 50 fps. Si s-a lasat sa se inteleaga ca ar fi un Radeon HD 5870. Nimic mai fals, avand in vedere ca aceast GPU atingea 62 fps in conditii similare la lansare. In comparatie era defapt un GeForce GTX 285.

Ramane de vazut ce va iesi pana la urma. Pana atunci AMD va lucra cu spro la eventuala HD 5890

Exit mobile version