Site icon Arena IT

OnePlus Two: review comparativ cu OnePlus One

In urma cu vreo saptamana si jumatate am primit in teste noul „flagship killer”, adica OnePlus Two. L-am folosit pe post de smartphone principal in tot acest timp, ca sa-mi dau seama ce aduce in plus fata de OnePlus One, care este al meu deja de cateva luni. N-am apucat sa-i fac si lui un review, insa e o ocazie buna sa-l pun in balanta si, practic, sa-l descriu si pe acesta.

 

O sa iau fiecare categorie de mai jos la disecat, incepand cu specificatiile produsului si terminand cu o concluzie si disponibilitatea terminalului, evident insotita de preturi. Avand in vedere cele spuse in introducere, voi compara situatia la fiecare capitol, unde este posibil, cu cea de la OnePlus One.

  1. Specificatii
  2. Design si ambalaj
  3. Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
  4. Ecran, difuzor
  5. Camera
  6. Autonomia bateriei
  7. Pret, disponibilitate, concluzie

1. Specificatii

OnePlus One este un smartphone cu specificatii demne de 2016. Este drept ca vine si intr-o varianta cu 16 GB memorie interna si fara slot de card microSD, si din pacate nu sunt singurii care fac asta. Insa varianta superioara are 4 GB memorie RAM si 64 GB memorie interna, suficient pentru ceea ce au nevoie majoritatea utilizatorilor.

2. Design si ambalaj

Ambalaj. Fata de OnePlus One, acesta vine intr-o cutie paralelipipedica de culoare rosu aprins. Iti sare in ochi din prima. In rest, cutia e clasica, cum vedem si pe altii, si are un capac care se deschide normal. Parca imi placea mai mult cea de la OnePlus One.

Inauntru gasim un incarcator si cablul USB Type-C. Si cam atat.

Design. OnePlus Two imi place un pic mai mult decat OnePlus One, sa va spun de ce. Marginile telefonului sunt acoperite cu metal iar ecranul nu mai are acele borduri pe care le gaseam la OPO (OnePlus One). Spatele imi place mai mult, eu am varianta de 16 GB de OPO, ceea ce inseamna ca e alb si n-are spatele rugos, insa cei care le-au avut pe amandoua de tip SandStone spun ca senzatia e chiar si asa mai placuta pe OPT (OnePlus Two). Mai mult, iti da mai multa siguranta cand il tii in mana.

Butonul de jos, cel de home, este dotat si cu senzor de amprenta. Insa nu se apasa, cum probabil te-ai astepta datorita faptului ca este iesit in relief. Nu e vreo tragedie, insa probabil vei incerca de cateva ori, cel putin la inceput, sa apesi pe el.

In fine, in mare OPT este un telefon frumos si facut cu bun gust. Nu e din sticla si nici din metal 100% dar n-arata nici ieftin. Chiar deloc.

3. Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante

Sistem de operare. Eu am, pe OPO, CyanogenOS 12.1, bazat pe Android 5.1.1. OPT are OxygenOS 2.1, bazat tot pe Android 5.1.1.

Desi amandoua pleaca de la acelasi Android in varianta stock, unul e mai saracacios putin decat celalalt. Da, este vorba despre OxygenOS, care n-are unele functii pe care le gasesc pe CyanogenOS. Insa e de inteles, OxygenOS e la inceput. Cu toate acestea, cel putin la mine, e la fel de rapid si de stabil. Eu nu am avut probleme cu niciunul din ele. OPO s-a restartat o singura data in 5 luni de cand il am. Atat.

Ma gandeam unde sa introduc si partea despre butonul de pe laterala, care permite schimbarea afisarii notificarilor: toate, doar cele prioritare sau nicio notificare. E in regula, e util, dar nu simteam nevoia unui buton fizic pentru asta. Cine stie, poate pe viitor poate va fi customizabil in mai multe feluri.

In schimb, imi plac butoanele touch din stanga si dreapta celui de home, ca pot fi schimbate intre ele si, ca la OPO si Cyanogen OS, le poti modifica comportamentul dupa bunul plac. Ai trei gesturi configurabile pentru ele (doar 2 la OPO): double tab, long press si short press. Si poti sa setezi la oricare dintre gesturile astea o mana de actiuni, de la stins ecranul la deschis lista cu ultimele aplicatii folosite. Eu, de exemplu, pe home mi-am pus intrarea in stand-by la long press. Practic, cu acelasi buton porneam dar si stingeam ecranul.

Aplicatii. Ma bucur ca nu prea am ce sa va spun la categoria asta. Atat OPT cat si OPO nu au aplicatii in plus preinstalate. Da, sunt cele din pachetul Google pe care aproape nimeni nu le foloseste (Music, News, etc) insa ele vin obligatoriu, daca vrei si GMail sau YouTube. In rest doar lucrurile obisnuite. OPT a fost atat de simplu incat n-avea nicio galerie de imagini pe el. Ciudat.

Un cititor mi-a trimis un e-mail sa-mi spuna ca telefonul lui are si aplicatii nedorite, de tip spyware, preinstalate. Din nou, foarte ciudat. Aveti grija de unde le luati si daca aveti dubii faceti o reinstalare de ROM dupa ce l-ati cumparat, punand Oxygen OS luat direct de pe site-ul OnePlus.

Performante. Eu nu-s adeptul jocurilor pe mobil, ca ma plictisesc repede, nu de alta. Insa nu cred ca veti avea nicio problema cu OPT, cum n-aveti nici cu OPO. Mai jos avem niste teste sintetice, insa va spun eu din viata reala ca atat OnePlus One cat si OnePlus Two se misca impecabil orice le-ai da de facut.

Umbla vorba ca OPT se va incalzi datorita chipset-ului ales. La mine nu s-a incalzit nici in benchmark-uri si cu atat mai putin in utilizarea zilnic.

4. Ecran, difuzor, senzor de amprenta

Ecran. Clar mai bun decat pe OPO. Culorile sunt mai bune, luminozitatea parca si ea un pic, la fel si unghiurile de vizualizare. Insa diferenta nu e majora, ca de la cer la pamant.

Difuzor. Aici problema sta altfel. Desi au hotarat (prost) sa puna difuzoarele tot in partea de jos, cand cea mai buna amplasare e in fata, cele de pe OnePlus 2 se aud muuuult mai bine decat cele de pe OnePlus One. Claritate, bass, putere. Toate sunt mai sus.

Senzor de amprenta. Nu stiam unde sa includ asta, insa un mare plus fata de OPO o reprezinta senzorul de amprenta. Serios, nu e doar un moft. Poti debloca telefonul fara sa apesi niciun buton, doar punand degetul pe senzor, chiar daca ecranul e stins.  Din pacate e adevarat ca senzorul, sau software-ul, nu e cel mai rapid sau cel mai precis. Sunt cazuri in care trebuie sa atinci butonul de mai multe ori. Nu sunt dese, dar sunt.

5. Camera

Aici avem cu adevarat un mare pas inainte fata de predecesorul sau. Camera este mai rapida, face poze mai luminoase, mai clare si mai bine focalizate. Totul datorita stabilizarii optice de imagine dar si a laserului folosit pentru focalizare.

Este adevarat ca nu e cea mai buna camera foto de pe piata, Samsung Galaxy S6 Edge+ are una cu siguranta mai buna – review aici, insa este una mai mult decat in regula. In fine, mai jos avem cateva poze si o filmare in 4K scalata la 1080p.

https://youtu.be/GQPswHVATwE

Pozele sunt bunicele. Cele pe timp de noapte sunt chiar neasteptat de bune. Selfie-ul e facut folosind camera din fata. Restul folosind camera din spate. Unele au doua variante pentru ca una din ele e HDR. La video nu e asa bine, focusul automat strica experienta.

6. Autonomia bateriei

Din pacate la capitolul baterie OnePlus Two a pierdut cateva puncte, cel putin dupa parerea mea. Desi nu l-am folosit in modul dual SIM, bateria m-a tinut zilnic mai putin decat la la OPO. Daca seara am chiar si 50-60% la OPO, la OPT aveam cateodata 5-10%.

Am mai citit cateva review-uri si unii spun ca, dimpotriva, OPT tine mai mult. La mine n-a fost asa. Nu e nici dezamagitoare autonomia, ca poate reusesti sa tragi de ea lejer o zi intreaga, daca nu stresezi terminalul prea tare, insa nici impresionanta nu e, mai ales ca are 300 mAh in plus fata de OPO.

Pret, disponibilitate, concluzie

Concluzie. In concluzie, OnePlus Two este un smartphone aproape perfect. E rapid, e stabil si arata bine. Poate nu are cea mai buna camera de pe piata, dar nu dezamageste deloc. Nici bateria nu mi s-a parut parut cea mai longeviva dar, din nou, nu m-a lasat balta. Pentru pretul sau poate fi denumit un „flagship killer”.

Problema pe care multi si-o pun, ca si mine, probabil, este daca merita upgrade-ul de la OnePlus One la OnePlus Two. Raspunsul este urmatorul: depinde. Eu as face schimbarea pentru un design un pic mai bun, pentru senzorul de amprenta dar si pentru camera mai buna. Pe de alta parte, n-as face schimbarea pentru performante, ecran si utilizare, pentru ca la nivel de utilizator mi se par identice. Ambele sunt extraordinare in folosire.

Pret si disponibilitate. OnePlus Two se gaseste in mai multe locuri: in magazinul oficial dar de obicei ai nevoie de invitatie – recent au tinut un happy hour fara invitatie, in magazinele chinezesti sau in magazinele online de la noi.

Telefonul ne-a fost trimis in teste de catre cei de la QuickMobile, acolo costa 2200 lei, la eMAG il gasim la 2600 lei. Pe pagina oficiala pretul pentru Romania este de 400 euro + transport. Adica in jur de 1765 lei + transport. La mine, cand am comandat OnePlus One, transportul rapid (1-4 zile) a costat 27 Euro. Ca atare, se ajunge undeva la 1900-2000 de lei cu totul.

Exit mobile version