Functia Do Not Track este si ea inclusa, iar procesele sunt de acum inainte izolate pentru plug-in-uri, avandu-se grija ca orice problema sa nu duca la caderea intregului browser. Si avem un inceput de rendare hardware generalizata. Adica nu numai filmele redate sunt procesate de placa video, ci si elemente de interfata, in incercarea da generaliza acest fapt la intreg browser-ului.
Si incepand cu Opera 12 avem o noua serie de teme de personalizare, mai simple, ca o imagine de fundal. Si au si fost scoase o serie de facilitati, ceva mai anevoioase si greu de stapanit, cum ar fi Opera Unite (un fel de server online privat), Widgets (mini aplicatii integrate) sau Voice (comenzi vocale).
Performanta noului Opera 12 a fost masurata in benchmark-ul Peacekeeper si, cum ne asteptam, a fost la inaltime. A crescut putin fata de versiunea anterioara, insa nu a reusit sa-l depaseasca pe Google Chrome. Insa ocupa un respectabil loc doi. Dupa cum se vede.
Sistemul de test este alcatuit dintr-un procesor Intel Core 2 Duo la 3.2 GHz, chipset i965P, 2 GB DDR2 la 800 MHz, placa video Radeon HD 6850, RAID 0 320 GB *2 si Windows 7 Professional 64 bits. Doritorii pot descarca Opera 12 de aici.