Știu că asta va fi o părere total nepopulară, mai ales la noi, dar mi-o asum. Și da, sunt conștient că vor dispărea joburi odată cu implementarea AI, a soluțiilor digitale sau a tehnologiilor inovatoare, dar asta nu înseamnă că noi vom șoma.
Anul trecut, World Economic Forum (WEF), organizat anual la Davos, a publicat un raport care spune că 23% din joburi sunt în pericol în perioada 2023-2028. Pentru curioși, las linkul aici de la întregul raport, intitulat sugestiv The rise of AI and the green transition will transform the way we work: Future of Jobs Report 2023 (Creșterea inteligenței artificiale și tranziția ecologică vor transforma modul în care lucrăm: Raportul privind viitorul locurilor de muncă 2023).
Mai exact raportul WEF spune că, din cele 679 de milioane de joburi analizate, 83 de milioane vor dispărea! Este înspăimântător, dacă vei citi până aici. Doar că, tot raportul spune că vor apărea 69 de milioane de joburi noi!!! Iar asta se va datora exclusiv AI și imboldului pe care acesta îl va da economiei.
Inteligența artificială transformă semnificativ piața muncii. În timp ce unele locuri de muncă pot deveni depășite, vor apărea noi roluri care necesită abilități de lucru cu sistemele AI, de analiză a datelor și de luare a deciziilor. Tehnologiile AI automatizează sarcinile repetitive și banale, permițând angajaților să se concentreze pe activități mai complexe și creative, ceea ce poate duce la creșterea eficienței și productivității în multe industrii. IA schimbă, de asemenea, modul în care operează întreprinderile și funcționează organizațiile, influențând diverse industrii, inclusiv codarea, marketingul, domeniul juridic, administrarea asistenței medicale și multe altele.
OK, dar poate vreți și dovezi palpabile, că studiile, la fel ca și sondajele de opinie, au o anumită marjă de eroare. 🙂 Ei bine, pe lângă ce am scris aici, ar mai fi o chestiune de luat în calcul – istoria. De-a lungul existenței umane, evoluția tehnologică a ”ucis” sute, mii sau milioane de ocupații, dar nu ne-a lăsat șomeri. În ziua de azi nu mai avem nevoie de lampagii, dactilografe, birjari, centraliste telefonice, operator telegraf, fochist sau liftier. Bine, din ăștia din urmă mai sunt prin spitalele de la noi, ca să justifice niște salarii unii directori, dar ați prins voi ideea. Unde mai pui că hornarii, casierii sau cei care vând biletele la spectacole, nu se simt nici ei prea bine…
În esență, nu ar trebui să ne mire astfel de cicluri – joburile se nasc, cresc și dispar, într-un ciclu natural, pe care noi îl susținem. Tot ce avem de făcut este să ne adaptăm la vremurile actuale – să renunțăm la studii care vor deveni inutile, să încercăm să învățăm continuu lucruri noi și să privim spre ce se va cere pe piața muncii peste 5-10-15 ani!
La final, pentru cei care încă mai cred în basme și teorii ale conspirației, vă las un articol de zilele trecute – ca să nu fie discutii că analizez doar date istorice și rapoarte nedovedite încă – în care McDonalds dovedește că digitalizarea nu le-a redus numărul de personal, ci i-a realocat pe alte joburi. Ba, chiar, cum zice acel raport infam, a creat unele locuri de muncă noi. Știrea de la CNN spune, în esență, ca acele chioșcuri digitale de comandă, care au înlocuit operatorii umani, au generat vânzări mai mari, drept urmare au creat necesitatea unor noi angajați care să se ocupe de meniuri:
Într-una dintre primele menționări ale chioșcurilor în restaurantele fast-food, în 1999, publicația Business Information, acum dispărută, spunea că McDonald’s lucrează la „dezvoltarea unui sistem electronic de preluare a comenzilor care ar putea înlocui, în cele din urmă, unele dintre echivalentele sale umane.” În schimb, chioșcurile cu ecran tactil au adăugat muncă suplimentară pentru personalul din bucătărie și au împins clienții să comande mai multă mâncare decât o fac la casa de marcat. Chioșcurile arată consecințele neintenționate ale tehnologiei în restaurantele fast-food și în comerțul cu amănuntul, inclusiv la autocheckout. Lanțurile de magazine experimentează acum inteligența artificială la benzile drive-thru, iar experiența cu chioșcurile le oferă lecții.
Ei bine, sper că acum este clar că AI nu ne vânează locurile de muncă, nu este bau-bau și nici nu merită să fie ostracizat (cel puțin nu până la apariția unui Skynet 😛 ), ci noi trebuie să căutăm noi oportunități pe piața muncii. Adică fix ce făceau și bunicii noștri, de exemplu.
Bună dimineața, însuși termenul „digitalizare”, împământenit din nefericire în România (avem chiar și un minister care conține acestă stângăcie!) , este dovada că a discuta despre AI la noi este o ditamai trăznaia. „Digitalizare” ar putea fi utilizat cel mult pentru a descrie îmbibarea în digitalină, nicidecum transformarea informației in numere. Termenul corect este numerizare, cu varianta englezită (pentru prețioși) digitizare.
Transformare digitala suna mai bine, nu?
Poate că așa e, dar ce observ eu legat de „digitalizare” e că scade foarte mult calitatea serviciilor. Nu mai există call center, ci un chat bot cretin care nu te ajută cu nimic, la restaurant scanezi QR, nu mai primești meniu, la supermarket faci și muncă de casier etc. Digitalizarea și AI sunt mijloace de reducere a costurilor pentru corporații si cam atât.
Pentru ca prostii au impresia ca aceste servicii au fost create pentru noi,au fost create pentru cresterea sfantului profit
AI-ul e bebelus acum, stai sa ajunga in cativa ani la liceu si va lasa in somaj pe oricine care lucreaza la pc si nu numai. iesirea din grota e chiar in fata…dar da intr-o mare groapa de somaj. presimt ca mai vine un covid pe urma.
Sa vezi ce frumos va fi cand vei avea jurnalism copy paste
Din fericire e o epoca in care oamenii comunica mai mult (chiar daca uneori mult si prost) si sunt ceva mai atenti la diferite trenduri.
Datorita acestui lucru cred ca o parte dintre noi ne vom adapta din mers (conversie profesionala la locul de munca)
Din pacate in 5-10ani inteligenta artificiala si robotica vor trece in somaj destul de mult personal uman. Partea buna este ca in epoca noastra este ceva mai facila reconversia profesionala si sper ca marea majoritate a somerilor o vor face in 1-3ani, dar vor fi si destui irecuperabili 🙁
Pe termen scurt nu va avea un impact major.
Dar pe termen lung, pe masura ce se va dezvolta si implementa un AI mai performant si in combinatie cu o automatizare/robotizarea proceselor tehnologice/industriale/comerciale … exact asta se va intampla.
Exemple sunt numeroase:
– masini autonome (nu doar pentru transport persoane, dar si pentru marfa + roboti care vor incarca si descarca marfa in depozite)
– procesarea automata a comenzilor online, de la colectarea produselor din depozit si pana la ambalarea, expedierea si livrarea lor
– automatizarea/robotizarea proceselor in orice ramura: industriala, comerciala, agricultura, etc
Numarul de joburi va scadea proportional cu dezvoltarea AI intr-un mod vertiginos si o sa avem un nou job de „asistat social” cu un venit minim garantat.
Si asta nu e o teorie, e un fapt, problema e doar cum si cat de repede.
E o logica elementara ca joburile vor fi din ce in ce mai putine si se vor limita la proiectarea s, implementarea si asistarea AI, domeniul artistic si joburile de jos care vor fi mai greu de implementat … restul va fi istorie (sa sper ca voi apuca zilele alea :))))
Test.
Test Test