Site icon Arena IT

Opinie nepopulară: parcarea nu ar trebui să fie gratuită pentru posesorii de mașini electrice

Am pornit de la articolul lui Nwradu de aici, dar și de la discuțiile pe care le-am avut atunci când am participat la definirea regulamentului de parcare din Timișoara.

Înainte de toate, aș vrea să vin cu o clarificare – nu dețin o mașină electrică, deși achiziția uneia este deja în plan. Nu sunt invidios pe cei care au așa ceva, nu îi desconsider, precum fac unii, iar această stare de fapt nu a generat tonul articolului. Acesta este exclusiv părerea mea, nu a redacției, și se bazează strict pe observații personale.

În ultimele decenii, creșterea popularității mașinilor electrice a adus cu ea numeroase beneficii, cum ar fi reducerea emisiilor de carbon și dependența de combustibili fosili. Pentru a stimula tranzacționarea de autovehicule electrice și pentru a susține această tranziție către mobilitatea sustenabilă, guvernele din întreaga lume au introdus diverse stimulente, inclusiv subvenții pentru cumpărarea de mașini electrice și facilități de încărcare a vehiculelor.

Știu că unii explică calm că această tehnologie nu a ajutat deloc, că energia electrică se produce (și) din surse care poluează, dar ei uită scopul primordial al mașinilor electrice – scăderea noxelor din orașe. Pentru că, pe toți cei care îmi servesc acest motiv, îi invit să se plimbe pe o stradă în dintr-un oraș mare de la noi, la o oră de vârf, când sunt ambuteiaje, apoi să repete exercițiul undeva unde sunt exclusiv automobile EV. După ce compară calitatea aerului respirat mai putem discuta. 😛

Cu toate acestea, unul dintre avantajele semnificative pe care posesorii de mașini electrice le-au primit în multe locuri este parcare gratuită sau la tarife reduse. Această practică a ridicat o serie de întrebări și dezbateri privind corectitudinea și sustenabilitatea sa pe termen lung.

Inegalitate în privința costurilor

Unul dintre principalele argumente împotriva parcajului gratuit pentru mașinile electrice este că acesta creează o inegalitate în privința costurilor. De ce ar trebui șoferii de mașini cu motoare cu combustie internă să plătească pentru parcare, în timp ce cei cu mașini electrice ar beneficia de parcare gratuită? Această inegalitate poate fi considerată nedreaptă și poate crea tensiuni în rândul comunității.

Unde mai pui că un proprietar de EV a beneficiat deja de un discount semnificativ la achiziția mașinii (10.000 euro, în cazul României), pe când unul care a cumpărat fie și o mașină care respectă standardele Euro 6, a primit doar un dicount negociat la sânge cu dealerul… Prin urmare, un cumul de beneficii exclusiv pentru o singură categorie nu ar fi echitabilă.

Sustenabilitate financiară

Un alt argument important este sustenabilitatea financiară a parcării gratuite pentru aceste mașini. Facilitatea respectivă poate crea o povară financiară pentru orașe și comunități, deoarece acestea trebuie să compenseze costurile prin alte mijloace. Cu cât mai multe mașini electrice sunt pe șosele, cu atât mai mari sunt costurile asociate cu parcajul gratuit. Iar în ultima perioadă autovehiculele EV tind să devină regula, nu excepția, în ceea ce privește achiziția de automobile noi.

Suplimentar, trebuie să avem în vedere că, deși unul din rolulile esențiale ale administrațiilor publice, fie ele locale, județene sau naționale, este cel social, nu trebuie scăpat din vedere aspectul financiar. Pentru că, mai ales la noi, multe primării funcționează la limita de avarie, iar fiecare tăiere de fonduri guvernamentale este primită cu vehemență de primari și de populație. Prin urmare, să dai cu piciorul la o sursă de venit, fie ea și mică, precum costurile cu parcarea, nu este o mișcare logică.

Subminarea beneficiilor fiscale

Un aspect important în această discuție este faptul că parcajul gratuit pentru mașinile electrice poate submina beneficiile fiscale.

Mașinile electrice au, în general, o amprentă de carbon mai mică decât cele cu motoare cu combustie internă, ceea ce le face atractive pentru guverne care doresc să încurajeze mobilitatea verde. Cu toate acestea, atunci când beneficiile parcajului gratuit sunt oferite, aceasta poate diminua stimulentele pentru dezvoltarea de alternative cu emisii reduse de carbon, cum ar fi transportul public sau ciclismul urban.

Sunt nenumărate cazurile orașelor din vest care au investit în infrastructura de transport public sau velo, în detrimentul celei de automobile, iar efectul a fost unul bun. Pentru cei care nu cred asta, le recomand să verifice cum a evoluat Bilbao în ultimii 10-15 ani!

Alternativa există: taxare echitabilă a parcajului

În loc să ofere parcare gratuită pentru mașinile electrice, o alternativă mai echitabilă ar fi să se impună tarife de parcare echitabile pentru toate vehiculele. Aceasta ar elimina inegalitățile și ar contribui la susținerea financiară a infrastructurii de parcare.

Cu toate acestea, ar trebui să se acorde o atenție deosebită nivelului de tarifare și la modul în care veniturile colectate sunt reinvestite în dezvoltarea de infrastructură pentru mașinile electrice și alte mijloace de transport sustenabil. Această abordare ar asigura o soluție echilibrată care să promoveze în continuare mobilitatea verde, în timp ce menține echitatea și sustenabilitatea financiară.

În concluzie, parcarea gratuită pentru mașinile electrice poate crea inegalități și dificultăți financiare. O taxare echitabilă a parcajului pentru toate vehiculele poate fi o soluție mai justă și mai sustenabilă pentru a susține dezvoltarea mobilității sustenabile și a promova utilizarea mașinilor electrice, fără a submina alte mijloace de transport cu emisii reduse de carbon.

Exit mobile version