Site icon Arena IT

Opinie nepopulară: PC-urile de gaming nu-și mai merită banii. Consolele de jocuri au devenit mai convenabile

Până nu demult, consolele de jocuri erau privite ca o soluție de buget, ideale pentru gaming casual în living, fără pretenții de fidelitate grafică și performanță. Însă acum, după scumpirile PC-urilor din ultimii ani, încep să cred că sunt o alternativă mult mai convenabilă. Sunt împătimit de hardware și am avut contact cu mai toate aparițiile din ultimii 15 ani, însă perioada mai proastă pentru gaming-ul pe PC ca acum nu cred că a mai existat. Pe lângă prețurile prohibitive, gamerii de PC se confruntă tot mai des cu probleme tehnice, hardware cu grave probleme de calitate, dar și cu jocuri optimizate din ce în ce mai prost. Iată care sunt, din punctul meu de vedere, motivele pentru care PC-urile de gaming NU își mai merită banii și a devenit mult mai convenabil să-ți iei un Xbox sau un PlayStation:

Prețurile exagerat de mari: La prețuri actuale cu greu mai poți scoate un PC decent cu câteva mii de lei. Doar placa video, una mid-range fără pretenții, a ajuns să coste 3000 lei, iar apoi se adaugă costurile pentru procesor, placă de bază, memorii RAM, sursă și stocare. Într-un final ajungi la un preț de 5 – 6.000 lei și te joci în condiții nu foarte diferite de o consolă care costă doar 2.000 lei. Altfel spus, hardware-ul a ajuns exagerat de scump, iar în prezent un PC cu dotări medii chiar nu-și mai merită banii.

Hardware-ul tot mai instabil: În caz că nu ați observat, hardware-ul, deși tot mai puternic, a ajuns să aibă foarte des probleme de controlul calității. Câteva exemple: conectorii de alimentare 12VHPWR care se topesc în plăcile video, degradarea accelerată a procesoarelor Intel 13th și 14th gen, procesoarele AMD care se ard în socket, incompatbilități tot mai frecvente cu memoriile RAM etc. Pe console nu ai de-a face cu astfel de probleme: totul funcționează perfect încă de la prima pornire și nu ai bătăi de cap pe parcurs.

Probleme cu Windows, drivere și BIOS-uri: Nu doar hardware-ul a devenit mai prost, ci și software-ul. Windows 11 încă are foarte multe neajunsuri, driverele introduc mai multe probleme decât rezolvă, iar BIOS-urile trebuie actualizate foarte des pentru că niciun producător nu mai depune efort pentru ca totul să fie stabil încă din prima zi. De aici foarte mulți nervi și timp pierdut.

Calitatea jocurilor portate pe PC: În ultimii ani, mai ales după creșterea în popularitate a Unreal Engine, foarte multe jocuri ajung pe PC cu grave probleme de optimizare. Chiar dacă ai hardware modern și foarte puternic o să constați că majoritatea jocurilor rulează prost, cu fluctuații mari de framerate, blocaje și chiar și crash-uri. Ei bine, treaba asta nu prea o s-o întâlnești pe console, Sony și Microsoft având standarde stricte de certificare. Sigur, pe console mai toate jocurile AAA rulează la 30 de cadre pe secundă, dar experiența e consistentă și problemele de stabilitate apar foarte rar. În plus, în ultimii ani, consolele au devenit mai prietenoase și cu titlurile competitive, unde e nevoie de framerate-uri mai mari și timpi de răspuns cât mai mici. Seria Call of Duty, de exemplu, are de câțiva ani un mod de randare la 120 fps.

Longevitatea scăzută: O consolă de jocuri, fie ea Xbox Sau Playstation, îți garantează că vei putea juca orice pentru cel puțin 6 – 7 ani, în timp ce în cazul unui PC vei fi nevoit să schimbi placa video în maxim 3 ani. Nu mă credeți? Doar analizați cerințele de sistem și benchmark-urile pentru ultimele jocuri lansate. RTX 3080 sau Radeon RX 6800 XT, GPU-uri foarte scumpe, considerate de top în urmă cu doar doi ani, de abia dacă mai pot face față ultimelor titluri, iar asta la rezoluție 1440p și cu upscaling DLSS sau FSR, nicidecum 4K nativ, ultrawide sau detalii ultra. Sigur, o consolă nu-ți va oferi fidelitate grafică și framerate-uri precum un PC de gaming de ultimă generație, însă vei avea parte de o experiență foarte consistentă pe toată durata de viață a acesteia.

Nu ai nevoie de cunoștințe tehnice avansate pentru a te juca pe console: În cazul PC-urilor trebuie să fii foarte bine informat, să te uiți mereu pe review-uri și teste înainte să faci o achiziție și să te ocupi de Windows, actualizări și drivere. La console e mult mai simplu. Deși privit ca un dezavantaj de mulți, în cazul consolelor nu ai atât de multe opțiuni, fiind doar câteva modele disponibile. Însă ai un mare avantaj: știi din prima că te poți juca absolut orice joc lansat și nu ai grija cerințelor de sistem sau a setărilor grafice complexe.

Voi ce părere aveți? Mai merită să cumperi un PC de gaming în 2024?

Exit mobile version