Site icon Arena IT

Opinie nepopulară: Windows 11 e un sistem de operare mediocru

Sursă foto: Medium – Geek Culture

Introdus în 2021, Windows 11 s-a dorit a fi o evoluție majoră, aducând, din spusele Microsoft, o interfață cu mult îmbunătățită, performanțe superioare, dar și numeroase avantaje în materie de securitate. Însă, după cum am descoperit la scurt timp, Windows 11 nu oferă nici pe departe beneficiile promise, fiind, din punctul meu de vedere, un pas înapoi cu foarte multe neplăceri și limitări artificiale:

Performanță inferioară

Poate că ați observat, poate că nu, dar Windows 11 pur și simplu nu este la fel de fluid ca Windows 10. Foarte des agață la nivel de tranziții, cum ar fi la deschiderea meniurilor contextuale sau la mutarea ferestrelor, aplicațiile pornesc mai greoi și până și explorer-ul nu mai este la fel de rapid. Și înainte să dați vina pe hardware, aflați că am utilizat Windows 11 pe mai multe configurații, mare parte dintre ele high-end, cu procesoare de ultimă generație, memorie RAM din plin, SSD-uri rapide și GPU-uri de top, iar rezultatul a fost identic – sistemul de operare pare mai leneș decât Windows 10. În plus, în ciuda faptului că Windows 11 ar trebui să se comporte mai bine pe procesoarele moderne, mai ales pe cele Intel cu arhitectură hibridă, testele în gaming arată rezultate fix opuse în unele cazuri. Ce-i drept, diferențele nu sunt mari, dar rămân dezamăgitoare având în vedere declarațiile Microsoft cu privire la îmbunătățirile de performanță aduse de Windows 11.

Instabil și încă cu foarte multe bug-uri

Windows 11 și-a câștigat reputația drept cel mai problematic sistem de operare Microsoft de la Windows Vista încoace. Deși a fost primit îmbunătățiri considerabile față de versiunea inițială din 2021, în continuare, Windows 11 manifestă mult mai frecvent incompatibilități, instabilității și chiar și pierderi de date decât Windows 10. Din experiența personală, Windows 11 întâmpină mult mai des erori la instalarea actualizărilor, blue screen-uri și alte anomalii, indiferent de configurație. Și cum Microsoft își pune baza mai mult în programul insider și nu într-o echipă internă pentru quality control, problemele sunt depistate târziu și ajung să afecteze foarte multe PC-uri. Ultima întâmplare de acest fel a avut loc chiar luna trecută și a dus la blocaje la boot, blue screen-uri și nefuncționarea Remote Desktop. Și ca de obicei, Microsoft a recomandat amânarea aplicării actualizării și dezinstalarea acesteia de pe sistemele afectate, fără să pună la dispoziție un hotfix.

Cerințe hardware nejustificate

Din motive de securitate, susține Microsoft, Windows 11 este mult mai pretențios în ceea ce privește configurațiile suportate. Are nevoie de un procesor nu mai vechi de 7 ani (Intel 8th gen sau AMD Ryzen 2nd gen), dar și de un modul TPM 2.0. Astfel de cerințe ar avea sens în mediul enterprise, unde standardele de securitate informatică sunt mult mai stricte, însă pentru majoritatea utilizatorilor sunt nejustificate și par mai degrabă o limitare artificială. În realitate, scopul este acela de a stimula vânzările de PC-uri noi. Cum altfel ai putea convinge utilizatorii să-și schimbe PC-urile vechi, dar perfect funcționale, dacă nu cu sistarea actualizărilor de securitate pentru Windows 10 și imposibilitatea de a migra spre Windows 11? Sigur, există modalități de a ocoli restricțiile, unele dintre ele făcute publice chiar de Microsoft, însă acestea sunt nerecomandate și vin la pachet cu potențiale incompatibilități, instabilități sau sistări ale update-urilor pe viitor. Pe scurt, o bătaie de cap inutilă și cu avantaje infime pentru utilizatorul de rând.

Interfață inconsistentă

Această problemă nu este neapărat specifică Windows 11, fiind prezentă și în OS-urile anterioare, însă pare mult mai accentuată pe ultima versiune de Windows. Cel mai concludent exemplu este aplicația Settings, gândită ca înlocuitoare pentru Control Panel. Microsoft nu a reușit să migreze în totalitate opțiunile disponibile în vechiul Control Panel, așa că a păstrat ambele opțiuni, rezultând un amalgam de opțiuni și setări, greu de înțeles și de navigat. Inconsistențe pot fi observate și la nivelul meniurilor contextuale, care de multe ori nu afișează toate opțiunile sau le afișează într-un mod neintuitiv, în aplicația explorer, unde, la fel ca în cazul Settings, au fost introduse funcții moderne, dar au fost păstrate și cele vechi, cu interfețele aferente, dar și în configurările avansate, cum ar fi Group Policy Editor. Din comoditate sau din nepăsare, Microsoft nu a implementat nici până acum un design unic și consistent la nivelul sistemului de operare, dând impresia unei interfețe cârpite, neplăcută estetic și cu o experiență de utilizare greoaie.

Cont Microsoft obligatoriu

Odată cu Windows 11, utilizarea unui cont Microsoft este obligatorie, iar crearea de conturi locale nu mai este permisă. Compania nu a precizat motivul pentru care a luat această decizie, însă bănuiesc că ar fi vorba de strategia de upselling tot mai evidentă în ultima perioadă. Prima și cea mai concludentă dovadă în acest sens apare imediat după instalarea Windows 11, în cadrul ghidului “out-of-the-box experience” (OOBE). Aici, utilizatorului i se propune abonarea la Office, OneDrive și Game Pass printr-o apăsare de buton. Fiind deja logat și poate și cu datele cardului salvate, clientul este mult mai ușor de convins spre a face o achiziție. În plus, în configurația implicită, OneDrive este setat să salveze automat datele utilizatorului în cloud, iar odată cu epuizarea spațiului gratuit, în mod evident, sunt prezentate opțiunile de migrare la un abonament plătit. Aceeași strategie pare să fie implementată și în cadrul Game Pass – dacă se observă că utilizatorul rulează frecvent jocuri video, atunci apar constant notificări de abonare. Deocamdată, în ultimul build stabil de Windows 11, utilizarea unui cont online poate fi ocolită prin unele metode neoficiale, însă, cât de curând, după cum indică build-urile insider recente, nu va mai exista această posibilitate, iar fără o conexiune la internet și un cont Microsoft, configurarea sistemului de operare nu va mai fi posibilă. Un alt inconvenient major pentru utilizatorii de Windows care nu sunt în niciun fel legați de ecosistemul și serviciile Microsoft.

Reclame invazive și telemetrie

Deși au fost prezente și în Windows 10, aplicațiile preinstalate și reclamele au devenit mult mai intruzive în Windows 11. Pe lângă îndemnurile de abonare la diverse servicii Microsoft și utilizarea de dark patterns și notificări, Windows 11 instalează automat și o sumedenie de aplicații terțe, mai mult sau mai puțin utile. Procesul are loc după finalizarea OOBE, iar scopul este acela de a genera venituri din lead-uri. În plus, Microsoft câștigă și din telemetrie, care, din câte susțin unii experți în securitate informatică, este mult mai agresivă, colectează mai multe date decât pe Windows 10 și poate fi încadrată foarte ușor în categoria spyware. În mod oficial, telemetria are scopul de a îmbunătăți calitatea sistemului de operare și a serviciilor integrate, urmărind obiceiurile de utilizare și mai ales erorile, însă în realitate nu avem de unde să știm cu exactitate ce date sunt colectate și unde ajung acestea, dacă nu cumva sunt chiar vândute. Din păcate, nu există o metodă oficială de a dezactiva complet telemetria din Windows 11, colectarea anumitor date „esențiale” fiind obligatorie.

Concluzie

Părerile pe acest subiect sunt împărțite și știu că mulți dintre cititorii noștri se împacă foarte bine cu Windows 11, însă la polul opus avem și o tabăra nemulțumiților, foarte vocală și care refuză să facă upgrade sau ia în calcul migrarea la Linux sau macOS. Și perfect e normal să fie așa – fiecare avem nevoi diferite. Eu, ca entuziast hardware, am cu totul alte pretenții față de un utilizator casual, iar din motivele enunțate mai sus consider Windows 11 un sistem de operare mediocru. Dacă Windows 10 ar fi suportat platforma hardware pe care o folosesc și n-ar pierde suportul din toamnă, n-aș fi rămas sub nicio formă pe Windows 11. Din punctul meu de vedere, nu are nici cel mai mic avantaj practic.

Exit mobile version