Site icon Arena IT

Opinie: plăcile video vor continua să fie obiecte de lux pentru o perioadă îndelungată, poate chiar pentru totdeauna

Sursă foto: howtogeek.com

Stocurile foarte mici de plăci video, dar și prețurile extrem de mari persistă deja de aproape cinci ani, iar după părerea mea nu vom observa o îmbunătățire în viitorul apropiat. Vedeți voi, pandemia, inflația aferentă și cererea extrem de mare de hardware din acea perioadă au dat startul unei creșteri accelerate a prețurilor, dar și unei schimbări de mentalitate în rândul consumatorilor, iar acum GPU-urile pot fi considerate obiecte de lux în toată regula. În plus, această situație nu este vizibilă doar la nivelul plăcilor grafice, ci și a altor componente: procesoare, plăci de bază, surse și chiar și carcase. Cu alte cuvinte, gaming-ul pe PC nu mai are flexibilitatea de altădată și a devenit inaccesibil pentru consumatorul de rând, care nu caută neapărat hardware enthusiast grade, ci o experiență decentă la un preț suportabil.

Revenind la plăcile video, NVIDIA, principalul jucător din piață, și-a dat seama că unii gameri sunt dispuși să plătească prețuri exorbitante pentru un GPU de ultimă generație, iar în lipsa unui competitor real, nu are niciun motiv să inunde piața cu GPU-uri și să scadă prețurile. În loc să mizeze pe un volum cât mai mare de vânzări, dar cu o marjă mai mică, NVIDIA preferă să câștige cât mai mult din fiecare GPU livrat, creând în același timp și iluzia unui produs exclusivist. Iar strategia pare că funcționează de minune. Exact cum Rolex limitează producția de ceasuri pentru a nu dilua valoarea produselor aflate pe piață, așa procedează și NVIDIA. Și observați că mai nou consumatorii ajung să fie entuziasmați atunci când cumpără un RTX 5080 aproape de prețul sugerat de 1000 de dolari, alternativele fiind cu 50%, 60% sau chiar 70% mai scumpe. Dacă e să mă întrebați pe mine, avansul tehnologic din ultimii ani, mai ales în cazul plăcilor video, nu justifică sub nicio formă prețurile elevate ale ultimilor generații de hardware. Saltul de performanță de la o generație la alta devine tot mai mic, însă, chiar și așa, consumatorii au ajuns să se calce în picioare pentru toate noile apariții.

În plus de asta, consider că plăcile video nu au cum să se ieftinească în condițiile în care în prezent, chiar și cu încetinirea și incertitudinea economică la nivel global, toate unitățile care ajung pe piață se vând ca pâinea caldă. Dacă piața a acceptat până acum aceste prețuri ridicate, iar asta în condiții nu tocmai ideale, ce ne face să credem că pe viitor nu va fi la fel? În plus de asta, după cum spuneam, nu mai există nicio competiție reală în piață. AMD a rămas în urmă cu inovațiile și are prețuri aproape identice cu NVIDIA. În consecință a ajuns să aibă o cotă de piață infimă, de 10% sau chiar mai puțin, iar cât de curând cred că va renunța definitiv la segmentul high-end. Cât despre Intel, care și-a făcut intrarea pe segmentul GPU-urilor dedicate în urmă cu doar câțiva ani, impactul preconizat este chiar mai mic. Prima impresie contează cel mai mult pentru consumatori, însă cum primele GPU-uri Arc au pătat iremediabil imaginea brand-ului, e clar că penetrarea acestei piețe va fi extrem de dificilă, dacă nu imposibilă.

În concluzie, dacă vom dori să rămânem la gaming-ul pe PC vom continua să plătim pe măsură. Sunt șanse mici ca piața să se stabilizeze în viitorul apropiat și doar într-un caz fericit vom reuși să cumpărăm GPU-uri la prețurile recomandate, care la rândul lor sunt deosebit de mari în raport cu dotările oferite. Cu părere de rău vă zic, vremurile în care puteai cumpăra o placă video mid-range la sub 2000 lei au apus și nu cred că vor mai reveni vreodată, iar acum doar cei înstăriți își mai pot permite să fie gameri de PC.

Exit mobile version