Fiji, GPU-ul din spatele placilor video Fury de la AMD, reprezinta procesul tehnologic de 28 nm dus la extrem. Deci este un chip mare, de 596 mm2 si 8.9 miliarde de tranzistori, cu un consum electric ridicat (TBP de 275 W). Si un astfel de GPU nu poate sa se descurce prea bine la overclocking.
Dar nu numai vechea tehnologie a limitat potentialul de overclocking, ci si cea noua. Adica memoria tridimensionala HBM, dispusa pe un interposer comun cu GPU-ul. Si la final, fie sub racire cu aer sau cu apa, GPU-ul nu a urcat mai mult de 100 MHz (in cazul varfului de gama Radeon R9 Fury X), iar memoria a ramas blocata la frecventa standard.
Dar Sapphire se lauda ca ultima versiune a aplicatiei sale de overclocking, TriXX 5.2.1, poate descatusa intregul potential al acestor placi. Pentru ca permite ajustarea atat a frecventelor GPU-ului, cat si a memoriei si a voltajelor. Plus monitorizarea cat mai clara a tuturor parametrilor. De aceleasi facilitati se vor bucura in TriXX 5.2.1 si celelalte placi video AMD. Insa la ele nu este o noutate.
Se pare ca inca o data da roade cand esti integratorul preferat AMD. Ramane de vazut ce noi frecvente vor fi posibile prin intermediul acestei aplicatii.