In ultimele luni am fost ingropat in monitoare si nu ma plang, chiar imi place. Am descoperit lucruri noi si am inteles mai bine diferentele dintre panouri si pe ce mizeaza fiecare companie. Ultimul monitor care a plecat de la mine este Philips 258B6QJEB, un model cu diagonala de 25 de inch si rezolutie QHD, numai bun pentru filme si editari foto/video.
Specificatii
- Panou: AH-IPS
- Iluminare: W-LED
- Rezolutie: 2560 x 1440 pixeli
- Rata refresh: 60Hz
- Timp de raspuns: 14ms GtG
- Luminozitate: 350cd/m2
- Contrast: 1000:1
- Culori: 16.7 milioane 8 bit sRGB
- Ajustare inaltime: 130mm
- Pivot: 90 grade
- Rotativ: -65/65 grade
- Inclinare: -5/20 grade
- Consum: 19W in mod ECO, 25W nominal, 0.5W in standby
- Alimentare: integrata
- Difuzoare: 2x2W
- Conectivitate: 2x USB 2.0, 2x USB 3.0, VGA, DVI-D, Display Port, HDMI
PRO
Design-ul este unul dintre punctele forte ale monitorului. Arata foarte bine si este realizat din materiale premium. 65% din acestea sunt reciclabile. Se ajusteaza foarte usor in orice pozitie. Il poti inclina, roti sau intoarce in mod portret. Miscarile sunt usoare si nu trebuie sa-l fortezi. Este perfect cand vrei sa gasesti pozitia perfecta pentru film atunci cand esti in pat.
Daca vrei sa faci un setup de mai multe monitoare o poti face foarte usor. Acest model are rama integrata si foarte subtire. Este special conceput pentru persoanele care lucreaza cu programe profesionale de editare si lucreaza pe mai multe monitoare. Poti cumpara 2 sau 3 astfel de monitoare si ai facut un setup perfect.
Conectivitatea este un alt punct forte. Eu nu am avut nevoie de toate porturile, insa stiu cat sunt de utile in anumite cazuri. Porturile USB sunt usor de accesat fiind amplasate pe lateral. Ce mi-a placut cel mai tare si pacat ca nu am un telefon compatibil este functia de incarcare rapida a telefoanelor.
Ecranul este cel mai important aspect. Formatul 16:9 si rezolutie 2540 x 1440 pixeli este ideala pentru orice activitate in prezent. Desi rezolutia Full HD este cea mai populara si cu siguranta va ramane si in urmatorii ani, rezolutia QHD poate oferi o calitate mai buna a imaginii in anumite cazuri. Aici nu ma refer la jocuri sau la filme ci la editare foto. Daca va ocupati cu asa ceva la un nivel cat de cat ridicat sigur o sa va fie de folos.
Panoul AH-IPS este unul bun si evoluat. Reda culorile la un nivel destul de bun, insa contrastul simt ca putea sa fie ceva mai ridicat. In unele momente se simte nevoia unui contrast mai bun si a fost usor deranjant.
Luminozitatea este foarte ridicata chiar si la 50%. A trebuit sa il mentin sub aceasta valoare. La luminozitate maxima este utilizabil fara probleme, insa doar daca lumina din incapere este foarte puternica.
Difuzoarele integrate nu sunt ceva nemaivazut. Nici nu ofera o calitate audio excelenta, insa sunt acolo si…atat. Sunt convins ca nu vor fi folosite niciodata.
CONTRA
Nu este un monitor de gaming si nici nu cred ca a fost gandit pentru asa ceva. Dar este imposibil sa lucrezi in permanenta si sa nu mai iei o pauza mica. Timpul mare de raspuns si rata de refresh la 60Hz nu sunt deloc bune pentru gaming, nici macar pentru un joculet de weekend. Nu am nimic cu rata de refresh, insa timpul de raspuns putea sa fie o idee mai mic.
Un alt minus este cablul de alimentare gros si inestetic. In momentul in care intorci monitorul in mod portret o sa ai o problema cu cablul gros de alimentare. Era mai practic pentru utilizator daca se opta pentru un alimentator extern cu cablu subtire intre monitor si acesta.
Pret si disponibilitate
Am gasit monitor la eMAG si costa 1399 lei, un pret bun pentru un panou de buna calitate, AH-IPS, rezolutie QHD si un corp elegant si multifunctional. Monitorul se adreseaza pasionatilor de grafica, cei care lucreaza intens cu programe de editare foto si video. Nu este recomandat pentru gaming si este o solutie best buy.