Site icon Arena IT

Philips scaneaza CT in full 3D la rezolutie superioara

Computer tomografia a debutat in lumea medicala in anul 1979, devenind o investigatie de electie pentru diagnosticarea majoritatii tumorilor maligne si nu numai. Aceasta tehnologie foloseste razele X (aceleasi ca la o radiografie) pentru a scana corpul uman din cap pana in picioare. Pentru inceput (sau la noi acum) se obtineau felii ale corpului, in alb negru, putandu-se observa structurile organismului, in functie de densitatea lor specifica. Cu timpul, aceste felii au devenit din ce in ce mai apropiate si mai dese, permitand reconstructii tridimensionale ale segmentelor scanate.

Insa in acelasi timp, aceste radiatii X sunt periculoase pentru organism, avand potential cancerigen in cantitati ridicate. Deci in timp ce se incearca augmentarea fidelitatii scanarilor, trebuie sa se scada cantitatea de raze X la care este supus corpul uman cu ocazia unei scanari. Lucru posibil prin cresterea vitezei scanarii, astfel scazandu-se timpul petrecut de corpul nostru in campul de radiatii.

Cel mai performant aparat CT a fost realizat acum de Philips, sub numele de Brilliance CT. Acesta realizeaza 256 de felii simultane, face reconstructii 3D si scaneaza un om din cap pana in picioare in mai putin de un minut (cu patru rotatii pe secunda, se invarte cu 22% mai repede decat orice alt aparat CT). Astfel reuseste sa iradieze cu 80% mai putin decat cel mai performant CT de pana acum. In plus, aceste imaginile 3D pot fi rotite si manipulate de doctori, putandu-se astfel detecta cele mai mici si mai ascunse anormalitati.

Momentan exista un singur Brilliance CT, la centrul medical Metro Health din Cleveland, Ohio. Pretul unui astfel de aparat nu a fost anuntat, insa este clar ca ar fi foarte folositoare in mai toate spitalele lumii. Pana acum asa aratau rezultatele obtinute in urma unei scanari CT:

Insa de acum inainte intram pe domeniul 3D:

Exit mobile version