In 2004, un grup de astronomi de la Universitatea din California, SUA, a descoperit o noua planeta orbitand in jurul stelei pitice GJ 436. Aceasta stea este la aproximativ 33 ani lumina de noi, si este o stea rosie mica si rece, de aproximativ 100 de ori mai putin stralucitoare decat soarele nostru.
Planeta a fost denumita GJ 436b, si pana de curand nu s-a mai stiut nimic despre ea. Dar astronomi de la Observatorul din Geneva, Elvetia, au facut cateva descoperiri uluitoare. In primul rand, aceasta planeta este de marimea lui Neptun, deci o planeta medie-mare. Iar substanta majoritara care o compune este apa.
Insa apa cum nu am vazut pe planeta noastra albastra. Apa de pe GJ 436b este solidificata de presiunile foarte mari de acolo (deci sub forma de gheata), in ciuda temperaturilor la nivelul solului de aproximativ 250 °C. Deci in ale cuvinte, GJ 436b este o planeta acoperita de gheata fierbinte, gheata care ar topi si unele metale in lumea noastra. Iar atmosfera acestei planete se presupune ca ar fi vapori de hidrogen.

De unde iei aceste stiri legate de astronomie? M-ar interesa sa vizitez situl sursa. In general este bine sa se precizeze si sursa.
Multumesc.
Nasa.com :)) ….sau cauta pe google:)..nu, glumesc.
Incearca sa-i dai un mail
Eu nu preiau dintr-o sursa efectiv. Gasesc un subiect, si il compilez din mai multe surse (in general gasite de Google). Si nu are rost sa trec la sfarsitul fiecarui articol cate 5-10 link-uri care le consult..